ANASAYFA arrow right Ekonomi

Esnafın yüzde 95’i bankalara borçlu

Esnafın yüzde 95’i bankalara borçlu
YAYINLAMA: 31 Mayıs 2020 / 21.20
GÜNCELLEME: 31 Mayıs 2020 / 21.40
Koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte tedbirler kapsamında yolcu kapasitelerini yarı yarıya azaltmak zorunda kalan özel halk otobüsleri (Sarı) ekonomik açıdan zor günler geçiriyor

Koronavirüs salgını tüm sektörler etkilediği gibi özel halk otobüslerini de olumsuz etkiledi. Tedbirler kapsamında yolcu sayılarının yarıya düşürülmesi hem sektörü hem de esnafı zora sokarken, esnaf büyükşehir belediyelerinin vereceği 1000 lira yardımın zararlarını karşılayamayacağını dolayısıyla yardımın arttırılması gerektiğinin altını çizerken, serbest kartlılara yönelik bir düzenleme yapılmasını istedi.

Yüzde 100 zam istiyoruz

Sektörün ve esnafın son durumunu Sabah’a anlata Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, esnafın çok zor durumda olduğunu anlatırken, yüzde 100 zam istedi. “Esnafın yüzde 95’i bankalara borçlu ve borçları yapılandıra yapılandıra bir hal olduk. Bilim Kurulu, kronik rahatsızlığı olanlar evlerinden çıkmasın demesine rağmen bu vatandaşların çoğu evlerinde durmuyor. O nedenle bu süreçte serbest kartlılara yönelik bir düzenleme yapılmasını da istiyoruz” şeklinde konuştu.

Dolmuşçu esnafı hayal kırıklığına uğradı

Dolmuşçu esnafının yardım konusunda hayal kırıklığı yaşadığını anlatan Başkan Çolak, “Büyükşehir Belediyesi daha önce kanuni olarak size yardım etme imkânımız yok diyordu. Ancak bu süreçte yardım yetkisi belediyelerin inisiyatifine bırakıldı. Yardım konusunda diğer büyükşehir belediyelerinin yaptıkları veya yapacakları yardımları inceledik, bir rapor halinde sunduk. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’e esnafın ve sektörün zor durumda olduğunu anlattık. İstanbul veya Ankara’da dolmuşçulara verilen kadar bir destek verileceğini beklerken, 1000 lira yardım yapabileceklerini, fazla desteğin kağıt üzerinde kalacağını söyledi. 1000 lira en fazla 2 ya da 3 günlük zararımızı karşılar. Dolayısıyla verilen desteğin arttırılmasını istiyoruz” diye açıklamada bulundu.

Süreç bitene kadar serbest kartlar askıya alınsın

Özel halk otobüslerinin yolcu taşıma kapasitelerinin yarı yarıya düşürüldüğünü hatırlatan Çolak, yüzde 300 zararlarının bulunduğunu dolayısıyla yüzde 100 zam istediklerinin altını çizdi. “Esnafın akaryakıt alacak parası dahi yoktur. Petrol ofisleri eskiden 10-15 gün borca akaryakıt veriyordu, ama şimdi vermiyor. Bir dolmuştan 4 kişi evine ekmek götürüyor. Şoförlerin maaşları, sigorta primleri, maliye ve diğer giderler devam ediyor. Şu süreçte bile günde 5 bin serbest kartlı taşıyoruz. Bilim Kurulu, kronik rahatsızlığı olanlar evlerinden çıkmasın demesine rağmen bu vatandaşların çoğu evlerinde durmuyor. Bu şekilde hem şoförümüz hem de yolcular risk altında kalıyor. O nedenle serbest kartlıların süreç bitene kadar askıya alınmasını talep ediyoruz” dedi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *