ANASAYFA arrow right Yaşam

Esnafın yüzde 90’ının sicili bozuk, kara listede

Esnafın yüzde 90’ının sicili bozuk, kara listede
YAYINLAMA: 07 Ekim 2020 / 20.55
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2020 / 20.56
Gaziantepli kantinciler, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelerek, basın açıklaması yaptılar.  Çok büyük sıkıntı içerisinde olduklarını dile getiren esnaf, devletin yardım elini uzatmasını bekliyor

Vergilerin sıfırlanmasını ve sigorta primlerinin belli bir miktarlara düşürülmesini talep eden kantinci esnafı Abdülkadir Yüzbaşı, bu konuda devletten yardım beklediklerinin altını çizdi. “Kantincilerin geleceği çok vahim. Esnafın yüzde 90’ının sicili bozuk, kara listeye girdiler. Birçoğu da borcunu ödeyemeyeceğinden dolayı mahkemelik olacak, cezaevine düşecek. Bu konuda acilen devletten yardım istiyoruz” dedi.

Kredilerin ödeme zamanı geldi, nasıl ödeyeceğiz?

Yüzbaşı, “Kantinci esnaf olarak çok büyük sıkıntı içerisindeyiz. Pandemi diğer iş kollarını etkiledi, ama bizleri daha çok etkiledi. Okullarımız 8 aydan beri kapalı ama vergi ve sigorta primlerimiz devam ediyor. Herhangi bir indirim yapılmadı sadece ötelendi. Devletimiz 15-25 bin lira arasında yardım verdi, bunun da ödemeleri bu ay başlıyor. Kantinci esnafına verilen kredilerin ödeme günü geldi ve kantinler halen kapalı. Biz ne yapacağız, nasıl ödeyeceğiz?” diye sordu.

Üvey evlat gibi ortada kaldık

“Pandemi sürecinin 2021 yılına kadar devam edeceği söyleniyor, bu esnaf bu tarihe kadar ne yapacak” ifadelerini kullanan Yüzbaşı, “Herkes bir arayış içerisinde. Diğer esnaflar, iş yaptı, evine ekmek götürürken, biz ekmek parası bile kazanamıyoruz. Sezon açıldı, kontratları bitenleri, çağırıp sözleşmeyi yenileyelim diyorlar. Ancak bu kontratları zamlı getiriyorlar, önümüzü göremezken, zamlı kira istenmesi ne kadar doğru? Milli Eğiti Müdürlüğü ve okul müdürlerine durumu izah ettiğimizde ‘Müfredattan yazı getirin sizleri idare edelim’ diyorlar. Müfredattan bir şey yok, üvey evlat gibi ortada kaldık” ifadelerini kullandı.

Kredilerin ertelenmesini, sigorta primlerinin düşürülmesini istiyoruz

Kantinci esnafı Abdülkadir Yüzbaşı, “Kent genelinde 1000 civarında kantinci var. Her kantincinin yanında 3-4 kişi çalışıyorsa ve aileleriyle birlikte hesaplarsak 15-20 bin kişi bu sektörden evine ekmek götürüyor. Çalışanlar sonumuz ne olacak diye soruyoruz, bizde bilmediğimizden cevap veremiyoruz. Sadaka istemiyoruz, sadece ödemesi başlayacak kredilerin ertelenmesini, okul kiralarının da süreç bitene kadar artmamasını istiyoruz.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *