ANASAYFA arrow right Yaşam

Esnafın yüzde 80’inin sicili bozuk, yüzde 35’i ise icralık

Esnafın yüzde 80’inin sicili bozuk, yüzde 35’i ise icralık
YAYINLAMA: 01 Nisan 2021 / 21.40
GÜNCELLEME: 04 Nisan 2021 / 19.05
Gaziantep Sayacılar Odası Başkanı Mehmet Sarıbal, esnafın sicili bozuk olduğu için teşvik kredilerinden yararlanamadığını söyledi

Esnafın yüzde 80’inin sicilinin bozuk, yüzde 30’unun ise icralık olduğunu belirten Sarıbal, “Esnafımızın yüzde 30’u aldığı kredileri ödeyemiyor. Destekler açıklanıyor, ancak desteklerden faydalanmak için bankaya gidenler eli boş dönüyor” dedi.

Sektör yüzde 30 kapasite ile çalışıyor

Pandemi nedeniyle sektörün 14-15 aydan beri yüzde 30 kapasite ile çalıştıklarını söyleyen Başkan Sarıbal, ham madde fiyatlarının yükselmesinin imalata olumsuz yansımasına sitem etti. “Esnafımız yüzde 30 kapasite ile çalışıyorlar. Pandemi ve ara eleman eksikliği nedeniyle ayakkabı sektörü büyük yara aldı. Şu anda esnafın tüm umudu İstanbul’da yapılacak fuarda. Bu fuarda biraz sipariş alınırsa sektör kendini az da olsa toparlamış olur” açıklamasını yaptı.

Yüksek kira bedelleri esnafın belini büküyor

Sarıbal, terlik sektörüne Suriyeliler’in hakim olduğunu anlatırken, “Yabancı dil bildiklerinden ve güzel tasarım yaptıklarından terlik sektörü Suriyeliler’in eline geçti. Dil sayesinde hem yurt dışı ile rahat bir şekilde bağlantı kurabiliyorlar hem de ara eleman ihtiyacını kendileri karşılıyor. Ham maddelere gelen zamlar hiçbir şekilde ürüne yansıtılamadı. Çünkü satış yok ki gelen zamlar yansıtılsın. Ayrıca en büyük sorunlarımızdan biri de yüksek kiralardır. Dükkan kiraları 15-30 bin lira arasında değişmektedir. Bu kadar fahiş fiyatlarda kira olmasının mümkünatı yoktur. Maliye’nin ya da yetkili devlet kurumlarının bu soruna el atması ve çözmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Üretilen okul çantaları satılamadı

Çantacıların sorunlarına değinen Sarıbal, okulların kapanıp açılmasının çantacılara büyük darbe vurduğunu, üretilen çantaların satılamadığından depolarda bekletildiğini kaydederken, “Türkiye’de okul çantalarının yüzde 70’i kentimizde üretilmesine rağmen zor günler yaşıyorlar. Bu sektörde kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 70’in üzerinde iken bu oran ayakkabıcılarda yüzde 35 civarındadır. Pandemiden önce oranlar bu kadar yüksek değildi. Ancak yaşanan ekonomik sıkıntılar kayıt dışılığın artmasına neden oldu” ifadelerine yer verdi.

Hükümetin, sektörü canlandıracakcan suyu kredileri vermesi lazım

Firmaların sicilleri bozuk olduğundan kredilere ulaşamadıklarını sözlerine ekleyen Gaziantep Sayacılar Odası Başkanı Mehmet Sarıbal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özel veya devlet bankalarından kredi alamayanlar, esnaf kredi ve kooperatife gittiklerinde tapu, kefil gibi şartlar isteniyor. Dolayısıyla krediye ulaşmakta zorluk ve sıkıntı yaşıyorlar. O nedenle hükümetin bir an önce sektörü canlandıracak, faizsiz veya düşük faizli olmak şartıyla uzun vadeli krediler vermesini talep ediyoruz.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *