ANASAYFA arrow right Güncel

Esnafın yüzde 80’inin kalfalık ve ustalık belgesi yok

YAYINLAMA: 22 Kasım 2022 / 21.16
GÜNCELLEME: 22 Kasım 2022 / 21.16
Gaziantep Elektronikçiler Odası Başkanı Cafer Nahırcı, üyelerin yüzde 80’inin kalfalık-ustalık belgesinin olmadığını vurguladı

4+4+4 eğitim sistemine geçildikten sonra bir karmaşa yaşandığını belirten Nahırcı, “Bünyemizde çalışan çırak ve kalfalar mesleki okullara gidemediler. Dolayısıyla birçok üye bu belgeyi alamadı. Oda olarak, kalfalık ve ustalık belgesi vermek için çalışmalar yapıyoruz. Bu belgeyi almak için esnafın odamıza kayıtlı olması ve mevcut bir iş yerinin olması gerekiyor. Sınava girecek sayı 30’a ulaştığında sınavı yapacağız. Başarılı olanlara belgelerini vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Yapılacak denetimlerde tüm evrakların istisnasız istenmesi lazım

Nahırcı, “Kalfalık ve ustalık belgesi o esnafın işinde usta-ehil olduğunu gösteriyor. Müşteri bu belgeyi gördüğünde işini gönül rahatlığıyla yaptırabiliyor. Şimdi üyelerimizin yüzde 80’inin kalfalık-ustalık belgesi olmadığı gibi iş yeri açma ruhsatı da bulunmuyor. Belediyelerde bu konuda gerekli denetimleri yapmıyor. Vergi levhası olan herkes iş yeri açabiliyor. Bundan sonra yapılacak denetimlerde tüm evrakların istisnasız istenmesi lazım” açıklamasında bulundu.

Odaya kayıtlı üye sayısı bin 200 iken kayıtsız üye sayısı 1000

Odaya kayıtlı üye sayısının bin 200, kayıtsız üye sayısının ise 1000 civarında olduğuna dikkat çeken Nahırcı, “GESOB, kayıt dışı ile etkin şekilde mücadele ediyor. Şu ana kadar 1000’e yakın iş yeri denetlendi. Yapılan denetimlerde iş yeri ruhsatı, oda kaydı ve vergi levhası olup olmadığına bakıyorlar. Kaydı olmayanların kaydı yapılırken, evrakı eksik olanlara zaman verildi” şeklinde konuştu.

Kredi limitinin arttırılmasıyla esnafımız ve sektörümüz rahat bir nefes alacak

Esnafa verilecek kredi limitinin 500 bin liraya yükseltilmesine değinen Nahırcı, “Kredi limitinin arttırılmasıyla birlikte zor günler geçiren esnafımız ve sektörümüz rahat bir nefes alacak. Özellikle sermayesi az olanlar için büyük bir fırsat. Bu krediden faydalanabilmek için esnafın oda, sicil ve maliye kaydının olması gerekiyor. Şu anda sektörde faaliyet gösterenlerin krediye daha kolay ve uygun şartlarda ulaşabilmesi için Şahinbey Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile görüşmeler yapıyoruz” diye belirtti. Adem Kesenek

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *