ANASAYFA arrow right Ekonomi

Esnafın yüzde 25’i dükkanını kapattı, kayıt dışı çalışıyor

Esnafın yüzde 25’i dükkanını kapattı, kayıt dışı çalışıyor
YAYINLAMA: 07 Aralık 2020 / 21.02
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2020 / 21.21
Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, sektörün ve esnafın son durumunu Sabah’a anlattı

“Esnafın sıkıntısı had safhada, hallerinden anlayan yok” ifadelerini kullanan Başkan Keş, ekonomik koşullarının kayıt dışı çalışanların oranını artırdığını anlattı. “Esnafın yüzde 25’i dükkanını kapattı, kayıt dışı çalışmaya başladı. Çarşıda çoğu dükkan boş ve kiralık yazıyor. Çünkü bir dükkanın kirası 5 bin liradan başlıyor” şeklinde konuştu.

Esnafın sıkıntısı had safhada, hallerinden anlayan yok

Pandemi nedeniyle sektörün çok sıkıntılar yaşadığını belirten Keş, “Elektrikçi esnafının sıkıntısı had safhada, hallerinden anlayan yok. sigorta primlerini kiralarını ve vergisini ödeyemiyorlar. Milletvekillerimiz, bakanlarımız esnafın evine ekmek götürüp götüremediğini sormuyor. Dolayısıyla zor bir süreçten geçerken, sigorta primlerinin alınmamasını ya da alınacaksa sadece sağlık hizmeti için alınmasını istiyoruz. Lokantacılar, ciğer kebapçıları, berberler gibi yüzlerce sektör para kazanamadığından vergilerini ödeyemiyorlar. O nedenle bu gibi işletmelerden gerekirse 6 ay veya bir yıl vergi alınmamasını talep ediyoruz” diye konuşma yaptı.

Müteahhitler bulanık suda balık avladı

İnşaat sektörünün çalıştığını ama nakit paranın dönmediğini kaydeden Keş, “Konut faiz oranları yüzde 0.64’e düştüğünde sektörde bir canlanma oldu. Bu canlanmadan elektrikçi, sucu, sıvacı, doğrudan veya dolaylı olarak tüm meslekleri olumlu etkilendi. Fakat konut kredi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte müteahhitler bulanık suda balık avladı. Yani 400 bin liralık evin fiyatını aniden 500 bin liraya yükselttiler. Dolayısıyla fahiş artışların önüne geçebilmek için konut fiyatlarının belirlenmesine bir düzenleme getirilmesi gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.

İnsanlar günü kurtarma, evine ekmek götürme derdinde

Gazimuhtarpaşa bulvarında boş dükkanların sayısının arttığını vurgulayan Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Eskiden Gazimuhtarpaşa gibi yerlerde ki esnaflar az da olsa para kazanıyordu, fakat şimdi kazanamıyor. İnsanlar günü kurtarma, evine ekmek götürme derdinde. O nedenle sektörlerin yeniden canlanması için can suyu diye tabir edilen faizsiz kredilerin verilmesi gerekiyor. Biz hibe istemiyoruz, borç istiyoruz. İş yapamayan esnaf, kredi kartına yükleniyor, kredi kartının ödemesi geldiğinde ödeyemiyor, sicili bozuluyor, o zaman hiçbir zaman kredi alamıyor. O nedenle sicil affı çıkmalı ve ivedilikle özel bankalar uygulamalı.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *