ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Esnafın kredi faizi yüzde 59’a çıkarıldı

Esnafın kredi faizi yüzde 59’a çıkarıldı
YAYINLAMA: 22 Eylül 2021 / 13.26
GÜNCELLEME: 22 Eylül 2021 / 13.26
Halk Bankası’nın Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi kanalıyla kullandırdığı kredinin faizi yüzde 47'den 59’a çıkarıldı. Mevcut faizle kredi alamayan esnafın, artırılan faizle kredi alması hayal olurken bazı özel bankaların esnafa yüzde 42 faizle kredi vermesine dikkat çekildi.

Merkez Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Akalın, Gaziantep’te esnafa kullandırdığı kredilerden dolayı batık kredisi olmayan, takibe düşen alacağı bulunmayan tek kooperatif olduklarını açıkladı. Akalın, Halk Bankası kanalıyla esnafa kullandırdıkları kredi faizlerinin artmasıyla esnafın artık bu kredilerden dişini çekeceğini belirtti.

Yüksek faizle esnafın kredi alamayacağını ifade eden Akalın, 5 bin 300 üyesinden 350'sinin kredi kullandığını hatırlatarak, “Borçsuz tek kooperatifiz. Takibe düşen hiçbir alacağımız yok. Halen bankada plasmanımız 781 milyar, bunun şu ana kadar 389 milyar lirasını kullandırdık. İçeride kullanabilecek 400 milyar civarında paramız var. Fakat yüksek faiz nedeniyle bu kredileri kullandıramıyoruz. Zaten kriz nedeniyle 2001 yılında kredi atan olmadı, 2002 yılında az da olsa kredi atan oldu. Ama faizler çok yüksek. İsteyen olursa kredi veriyoruz, ama atan yok” dedi.

Esnafa kullandırdıkları kredinin faizinin yıl içerisinde önce yüzde 47’ye, sonra yüzde 55’e, 1 Ocak 2003’ten itibaren ise yüzde 59’a çıkarıldığını söyleyen Mustafa Akalın, “Halk Bankası tarafından esnafa kullandırdığımız kredinin faizi esnafa yüzde 73’e mal oluyor. Ama diğer yandan Odalar tarafından yapılan anlaşmayla Şekerbank, Vakıf, Dışbank gibi bankalardan KOBİ’lere verilen kredinin faiz oranı net yüzde 42’ye geliyor. Dolayısıyla bu kadar düşük faizle kredi dururken, kim kalkar yüzde 73 faizle kredi alır. Üstelik özel bankalar esnafa kredi verirken de önüne bir yığın bürokratik engel çıkarmıyor. Ama Halk Bankası esnafın BAĞ-KUR ve vergi borcu var mı, yok mu diye soruşturuyor. Eğer borcu varsa krediyi vermiyor, verdiği kredinin de 3-5 katı ipotek istiyor, tapu istiyor. Yani krediyi vermemek için esnafa her türlü engeli çıkarıyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *