ANASAYFA arrow right Ekonomi

Esnafın, işsizlik maaşından faydalanmasını istiyoruz

Esnafın, işsizlik maaşından faydalanmasını istiyoruz
YAYINLAMA: 11 Aralık 2020 / 20.55
GÜNCELLEME: 11 Aralık 2020 / 21.09
Koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapatılmasından hiç şüphesiz en büyük yarayı servisçi esnafı aldı. Sektörün ve esnafın sıkıntılarını Sabah’a anlatan, Servisçiler Odası Başkanı İsmet Özcan, “. Geçmiş aylarda esnaf ve kefaletlerden çekilen kredilerin ödemesinin ötelenmesini istiyoruz” dedi

Okulların açılıp açılmayacağının netlik kazanması ve belirsizliğin bir an önce giderilmesini isteyen Başkan Özcan, “İşverenler BAĞ-KUR’lu iken çalışanlar SSK’lı. Çalışanlar işten çıktığında 10 ay işsizlik maaşı alıyor. Ödediğimiz BAĞKUR primleri SSK’dan yüksek olmasına rağmen işsizlik maaşından yararlanma hakkımız bulunmuyor. Dolayısıyla bizlerde işsizlik maaşından faydalanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Okulların açılıp veya açılmayacağı netlik kazanmalı

Tüm esnafın okulların açılmasını beklediğini ifade eden Özcan, “Esnaflarımız Organize Sanayi Bölgesi’nde işe başlayınca okullar yeniden açıldı. Dolayısıyla bu süreçte esnafımız OSB’yi bıraktı, kendi işini yapmaya başladı. Şimdi okullar tekrar kapandı. 4 Ocak’ta okulların açılacağını söyleniyor, ama hiç açılacağını düşünmüyoruz. Şu anda OSB’ye çalışan esnaflarımız var, ama giderleri karşılayacak kadar kazanamıyorlar. Dolayısıyla okulların açılıp veya açılmayacağı kesinlik kazansa bizlerde ona göre planlamalarımızı yaparız” dedi. 

Üç belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz

Özcan, “Şahinbey Belediyesi ikinci defa nakdi yardım yapacak. Büyükşehir Belediyesi daha önce gıda yardımı yaparken, şimdi bin 500 lira nakdi destek çıkacak. Şehitkamil Belediyesi ise gıda yardımında bulunacak. Bu yardımlar fazla değil gibi görünebilir, ama esnafın geleceğe umutla bakmalarını sağladılar. O nedenle üç belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Ertelenmezse tüm esnaf kara listeye girer

Bu zorlu süreçte esnafın yüzde 30-40’ının verilen kredilerden faydalandığını anlatan Başkan Özcan, “Devletimizde hibe krediler bekliyoruz. Hibe olmuyorsa 24 ay ödemesiz, faizsiz 30 bin lira talep ediyoruz. Bu para verilirse bu zorlu dönemi atlatırız. Geçmiş aylarda esnaf ve kefaletlerden çekilen kredilerin ödemesinin ötelenmesini istiyoruz. Çünkü ödeme şansımız yok. Ertelenmezse tüm esnaf kara listeye girer, çıkması zor olur” ifadelerini kullandı.

Motorlu Taşıtlar Vergisinin ertelenmesini istiyoruz

Gaziantep Servisçiler Odası Başkanı İsmet Özcan, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Odaya kayıtlı bin 100 üyemiz aktif olarak çalışmaktadır. 300 esnaf hiçbir iş yapmazken, 500 esnaf ise OSB’de yeniden çalışmaya başladı. Geriye kalanlar ise ya takside, ya özel halk otobüslerinde ya da başka sektörlerde çalışıyor. Ayrıca öğrenci servis araçları 12 yaşından büyük olamaz diye bir kanun var. Bunun da son iki yılının sayılmamasını istiyoruz. Sigorta prim ödemelerinin durdurulmasını, Motorlu Taşıtlar Vergisinin ertelenmesini istiyoruz.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *