ANASAYFA arrow right Ekonomi

Esnafın cebinde ekmek parası yok ki borcunu ödesin

Esnafın cebinde ekmek parası yok ki borcunu ödesin
YAYINLAMA: 26 Şubat 2021 / 21.02
GÜNCELLEME: 26 Şubat 2021 / 21.41
BAĞKUR ve SSK borçları yapılandırıldı. Ödemeler başladı, fakat ödemelerin en az 6 ay sonra başlaması bekliyoruz” ifadelerini kullandı

Esnaf ve sanatkarların bir yıldan beri perişanları oynadığını belirten Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, “Esnafın cebinde ekmek parası yok ki borcunu ödesin. Bir yıl ödemesiz 36 vadeli ödenecek şekilde faizsiz kredi verilmeli. Bu kredi verilmediği sürece esnaf kendi kendini toparlayamaz” dedi.

Kambur üstüne kambur geldi

Salgın sürecinde küçük esnafın mağdur olduğunu dile getiren Küsbeoğlu, “ilk etapta kuaför, berber, kahveler, lokantalar, börekçiler, tatlıcılar kapandı. Okullar kapanınca kantinler kapandı, servisler çalışmadı. Kapanmayıp da mağdur olan yok mu? Zincirleme olarak tüm esnaf mağdur oldu. Düğünün düğün salonunda yapılmamasının en az 40 sektöre etkisi var. Esnaf ve kefaletlere borcu olanların borçları 3 ay ertelendi. Ama 3 ayın yeterli olmadığını en az bir yıl ertelenmesi gerektiğini bakanlıklara ilettik. Ancak bizi dinlemediler, daha sonra ödemeler olmayınca borçları faizli ertelediler. Kambur üstüne kambur geldi” dedi.

Ödeme yapılacak meslek kolları yanlış açıklandı

Başkan Küsbeoğlu, “Verilen maddi ve manevi yardımları az veya çok demeden kabul ettik. Daha sonraki genelgeye göre kira 750 liranın altında ise o kadar ödeme yapılacak denildi, biz de 2-3 veya 5 bin lirayı da ödeyecek misiniz diye sorduk. Kanunlar ve yönetmelikler geriye doğru çalışmaz. Ödeme yapılacak meslek kolları yanlış açıklandı ve birçok meslek kuruluşu destek bekledi. Fakat basit usul ile çalışan esnafa destek verileceği söylendi. Bu neden daha önceden söylenmedi?” diye sordu.

Yapılandırma ödemelerinin 6 ay sonra başlamasını istiyoruz

Bazı mesleklerin sabah 10:00 ile akşam 20:00 arasında çalıştığını hatırlatan Küsbeoğlu, “Vaka sayılarını bu saatler arasında çalışan esnafımız mı üretiyor, düğün salonları kapasitenin üzerine mi çıktı, lokantalar kurallara veya hijyene mi uymadı? Kahvehane, kafeterya ve pastane çalışmıyor, lokantalar ise paket servis ile çalışıyor. Alınan kararlara saygılıyız, sektörlerin bir an önce açılmasını ve çalışma saatlerinin değiştirilmesini istiyoruz. BAĞKUR ve SSK borçları yapılandırıldı. Ödemeler başladı, fakat ödemelerin en az 6 ay sonra başlaması bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

25 bin esnaf, vergi mükellefi ancak hiçbir odaya kaydı yok

Vergi mükellefi olup da herhangi bir odaya kaydı olmayan 25 bin esnafın bulunduğunu açıklayan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “25 bin kişi bizim nazarımızda kayıt dışıdır. Televizyonları seyrettiğimiz çileden çıkıyoruz. Partiler yapılıyor, Uludağ’da eğleniyorlar. Pandemi döneminde her kurum var gücüyle çalıştı, çalışmaya da devam ediyor, lakin ekmek parası için kendimizi parçalarken, bu gibi eğlence yapanların daha sıkı denetlenmesini istiyoruz.”

Stokçulara ve fırsatçılara göz açtırılmamalı

Pandemi döneminde de stokçu ve fırsatçıların piyasaya çıktığını kaydeden Küsbeoğlu, “Domatesin tarladan kilosu 2 liraya alınırken, markete kadar bu fiyat 5-6 lirayı buluyor. Dolar yükseldiğinde ham maddelere zam yapılırken, düştüğünde neden düşmüyor, yine zam yapıyorlar. Bu da fırsatçılık. Bunlara göz açtırılmayacak, haksız para kazananların üzerine gidilmesi şart” açıklamasını yaptı. Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *