ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Esnafı bu krizden ancak Eximbank kredisi kurtarır

Esnafı bu krizden ancak Eximbank kredisi kurtarır
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2020 / 12.33
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2020 / 12.33

Kriz ortamında ayakta kalma mücadelesi veren halı sektörü esnafının özellikle şu dönemde düşük faizli Eximbank kredilerine acil ihtiyacının olduğu, bu kredinin esnafa ilaç gibi geleceği belirtildi. Halıcılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Beşir Demircioğlu, bankaların kriz nedeniyle kredi vermediğini, verenlerin 2-3 kat teminat isteyerek yatırım yapmak isteyenlerin önünü tıkadıklarını açıkladı. Demircioğlu, Gaziantep’in Eximbank kredisinden yeterince faydalanamadığını vurguladı.

Halı sektörünün de krizden olumsuz etkilendiğine, iç piyasaya çalışanların çoğunun işyerini kapattığına, eski makinaların hurdaya atıldığına dikkat çeken Demircioğlu, şu sırada ihracata dönük çalışan çok az sayıda halıcının faaliyette olduğunu belirtti.

Demircioğlu, “Ekonomiye önemli katkısı olan halı sektörü kesinlikle desteklenmeli. Duran tezgahların faal hale getirilmesi için mutlaka çözümler üretilmeli, teşvik edilmeli” dedi. Teknolojinin son çıkan makinalarının sektörde kullanılması gerektiğini, başka türlü rekabet etme ve üretim yapma, istihdam sağlama, ihracat yapma imkanının çok zor olduğunu söyledi.

Demircioğlu, “Bunun için bilgisayarlı son teknoloji makinalara ihtiyaç var. Örneğin bizler bunu gerçekleştirmek istiyoruz, fakat bankalar yardımcı olmuyor. 15 Yıldan bu yana ilk kez bankadan 1 milyon 120 bin Mark kredi talep ettik. Bunun yarısını peşin, kalanını iki taksit halinde ödemeyi taahhüt ettik. Ayrıca daire ve işyerlerini teminat olarak gösterdik. Bunların değeri aldığımız krediden çok daha fazla olmasına rağmen, banka halen bunlar yetmez diye krediyi vermiyor. Bu kadar acımasızlık olmaz. Şimdi bu parayı repoya yatırmış olsak, ayda 80 milyar faiz alma imkanına sahibiz. 80 Milyarı alır, hiçbir üretim, istihdam yaratmadan yer, içer, keyfime bakarım. Ama ben bunu yapmıyorum ve benim gibi düşünen sayısız insanımız var, bunlara sahip çıkılmıyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *