ANASAYFA arrow right Ekonomi

Esnafa 'bir defaya mahsus' 5 bin TL'lik hibe

Esnafa 'bir defaya mahsus' 5 bin TL'lik hibe
YAYINLAMA: 18 Mayıs 2021 / 14.50
GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2021 / 14.50
1 Haziran sonrası normalleşme takviminin önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iki gruba ayrılan esnaflara 'bir defaya mahsus' 3 bin ve 5 bin TL'lik 'hibe' yapılacağını duyurdu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. 1 Haziran sonrasındaki 'normalleşme' takvimini açıklaması beklenen Erdoğan, önümüzdeki günleri işaret etti. "Salgını büyük ölçüde kontrol altına aldık" iddiasında bulunan Erdoğan, "1 Haziran'dan itibaren başlayacak normalleşme takvimini ayrıntılı olarak görüştük. Önümüzdeki günlerde bu konudaki uygulama esaslarını paylaşacağız" diye konuştu.

İktidarın pandemi politikasını eleştirenlere yüklenen Erdoğan, "Salgın döneminde ortaya koyduğumuz samimi ve fedakarlığın şahidi bizatihi milletin ta kendisidir. Salgın artıp, vefat sayıları yükseldiğinde niye tedbir almıyorsunuz diye ortalığı velveleye verirken, tedbirler uygulanırken insanların hayatını niye bu kadar sınırlıyorsunuz edasıyla konuşanları görüyoruz. Bu herkese saygısızlıktır. Hiçbir sorumluluk üstlenmeyip, sadece klavye ve ekran silahşorlüğüyle ortada gezenlerin asıl niyet ve hesaplarının farkındayız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, salgının başından bu yana yeterli desteği almayan esnafları iki gruba ayırarak 'bir defaya mahsus' hibe vereceklerini de 'müjde' olarak duyurdu. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Esnaflarımıza yönelik yeni bir destek programın müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Salgın tedbirleri sebebiyle işlerine ara vermek mecburiyetinde kalan esnafımıza iki grup destek oluyoruz.  Birinci grup kahvehane, kafe, çay bahçesi, okul personel servisi, düğün salonu, öğrenci yurdu, hamamlar, kırtasiyeler, internet kafeler, lunaparklar gibi yerler yer almaktadır. Bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız.

İkinci grupta ise bakım, onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisat, hırdavat, müzisyen, oto yıkamacı, kuru temizlemeci, oyuncak, kozmetik, camcı, çilingir, bakırcı, kalaycı, ayakkabı, konfeksiyon, zücaciye, tuhafiye ve kurs işletmeleri yer alacaktır.

Lokantalar, pastaneler, dondurma, berber, taksici, minibüsçü, otobüsçü, pazarcılar da bu gruba dahildir. Bu gruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz."

Erdoğan, hibe detaylarının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacağını da kaydetti.

"Çiftçilerimize de müjdelerimiz var" diyen Erdoğan, "Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası veya tarım kredi kooperatiflerine borçları ertelenecektir. Belirlediğimiz 2021 yılı alım fiyatları ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin sert ekmekli buğday alım fiyatı 2 bin 250 lira, arpa alım fiyatı 1750 lira, kırmızı mercimekte ton başına 5 bin lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir. Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlayacaktır. Açıkladığımız fiyatlar referans fiyat olacaktır. Aynı şekilde kabul edilecektir. Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir" bilgisini paylaştı.

Erdoğan, 'helallik' isteme tartışmasına da atıflarda bulunarak,  "Tüm gayretlerimize rağmen gönlü buruk kalan vatandaşlarımız varsa onlardan helallik istemek inancımız ve kültürümüzün gereğidir. Bizim bu husustaki muhatabımız milletimizin kendisidir. İşimizi doğru yapmışsak takdirini milletimizden göreceğiz, yanlışımız ve eksikliğimiz olmuşsa hesabını milletimize vereceğiz. Ortaya sadece kulp takma, yalan ve iftira atma siyaseti koyabilenlerin bugünleri gibi geçmişlerini milletimiz gayet iyi biliyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasında yer yer muhalefeti hedef alan Erdoğan, bir kez daha Gezi direnişine atıfta bulundu. Erdoğan, "Gezi olaylarıyla ülkemizi rotasından saptırmayı denediler. Milletimizin sinesine çarpıp geri çekildiler. 17-25 Aralık'ta bunu denediler. Yine itibar görmeyip hüsrana uğradılar" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Suç örgütlerini ülkenin ve milletin başına musallat olmaktan tamamen çıkardık. Demokrasi ve hukuk dışı her araçtan medet umanlar şimdi yeni arayışlara yönelmişlerdir. Bu kirli senaryoyu da bozacağız. En büyük üzüntümüz, ülkemizde hâlâ çetelerden medet umacak kadar zavallılaşan, küçülen haysiyet fukarası kişiliklerin olduğunu görmektir.

PKK’yı ve onun destekçilerini bile samimi ve açık dille kınamaktan kaçınanların çetelerle aynı  yolda yürümeleri karşısında şunu hatırlamak isterim, terör örgütleri gibi suç çeteleri de zehirli bir yılan gibidir. Onlarla aynı çuvala girerseniz daha sonra başınıza geleceklere rıza göstermiş olursunuz."

Erdoğan, "Milli İstihbarat Teşkilatı'nın uzun süredir yürüttüğü çalışmalar neticesinde PKK'nin Suriye Genel Sorumlusu Sofi Nurettin, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonla etkisiz hale getirilmiştir" dedi.

Konuşmasının son kısmını İsrail'in Filistin'e dönük saldırılara ayıran Erdoğan, "Kudüs'ün üç dinin temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından yönetilmesi" çağrısında bulundu. Erdoğan, "Başbakanlık binasına İsrail bayrağı çeken Avusturya devletini telin ediyorum" dedi.

"Bugün de tekrar hatırlatıyorum 84 milyon hep birlikte Kudüs nöbetimizi devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz" diyen Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'in 'silah onayına' da tepki gösterdi. Erdoğan, "Bugün Biden'ın ciddi bir İsrail'e silah onayıyla ilgili imzasını gördük. 850 bin silah onayı. Lafa geldiğinde silahsızlanma konuşuyorlar. Gazze'ye saldıran ve yüzbinlerce insanın şehadetine vesile olan bu olayda da ne yazık ki siz kanlı ellerinizle bir tarih yazıyorsunuz. Bunu söylemeye bizleri mecbur ettiniz. Biz bu konularda çok daha fazla duramayız, durmayacağız" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *