ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Esnaf yine anlaşamadı

Esnaf yine anlaşamadı
YAYINLAMA: 16 Ocak 2022 / 17.01
GÜNCELLEME: 16 Ocak 2022 / 17.01
Gaziantep Esnaf Kefalet Kooperatifinin ikinci mali genel kurulu, olağanüstü seçim maddesi ile birlikte görüşüldü. Gündemdeki diğer maddeler kabul edilirken seçim maddesinin oylnama şekli üzerinde mutabakata varılamaması üzerine 14 Mayıs’a ertelendi.

Gaziantep Esnaf Kefalet Kooperatifinin ikinci mali genel kurulu, gündeme eklenen olağanüstü seçim maddesi ile birlikte yapıldı. Ancak denetleme kurulu raporunun iki farklı şekilde açıklanması yüzünden oylamasında ihtilaf çıkarken, seçim maddesinde 14 Mayıs saat 10:00’da görüşülmesine karar verildi. Vekaletlerle birlikte 193 üyenin katılımıyla yapılan ikinci mali genel kurulu divan başkanlığına Tuncay Maraşlı ve Eyüp Demirbaş’ın kâtipliğinde Esnaf Kefalet Kooperatifleri Güneydoğu Anadolu Bölge Birliği Başkanı Mehmet Sadık Anlar yaptı.

Okulun isim hakkını satarak borç ödedik

Şimdiki başkan Ömer Yılmaz’a karşı İsmet Mülk’ün aday olduğunu kurulda söz alan Ömer Yılmaz, iki yıldır batık durumda olan kooperatifi kurtarmaya çalıştıklarını söylerken, “Bu kooperatifin 1800 üyesi var. Biz kooperatifin sorunlarını çözmek için 50-60 kişiyle Ankara’ya, Sanayi ve Ticaret Bakanı ile görüşmeye gittik. Bakan‘dan aldığımız özel izinle kooperatifin yaptırdığı okulun isim hakkını 9 milyara sattık. Bunun yanına kooperatife ait olan bir dükkanda satarak mağdur durumdaki üyelerimizin borçlarının faizleri ile birlikte ödedik” dedi.

Burası küçük Türkiye

1952 yılında kurulan ve Gaziantep’in en eski esnaf kefalet kooperatifi olan Gaziantep Esnaf Kefalet Kooperatifi’nde 40 yıldır vergi ödenmediğini iddia eden Yılmaz, tasarruf amacıyla Ankara’ya giderken harcadıkları paraları kendi ceplerinden karşıladıklarını, 23 işçi çalıştırdıklarını belirterek, “1,5 trilyon borcu olan kooperatifin borcunu 450 milyara indirdik, 13 ay sonra buradan esnafa para dağıtmaya başlayacağız. Her esnaf arkadaşlar yeniden bize başkan olarak seçerse, bu kooperatifi düzelteceğiz ama seçmezse buraya gelecek olan arkadaşların Allah yardımcısı olsun” diyerek kooperatifin küçük bir Türkiye olduğunu, Türkiye’de var olan her şeyin kooperatifte de bulunduğunu söyledi.

Denetleme kurulu raporunda ihtilaf

Mehmet Sadık Anlar’ın başkanlığında yapılan ikinci mali genel kurulda gündemdeki 13 maddenin görüşülmesine divana seçilmesi, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlandı. Faaliyet raporu ve bilançonun okunmasının ardından bu maddelerde tartışmalarla kabul edilirken, denetleme kurulu adına okunan iki farklı rapor olması üzerine ihtilaf çıktı. Üç denetleme kurulu üyesinin imzasıyla çıkan üç imzalı raporda başkan Ömer Yılmaz ve yardımcılarına denetimde bulunmak isteyen üyelere izin vermediği gibi belgeleri teslim etmeyerek zorluk çıkardıkları, bu yüzden de haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu belirtilirken, her iki raporda da imza atan Mustafa Bozgeyik tek başına imzaladığı diğer raporda ise mevcut yönetimin aleyhinde herhangi bir şey belirtilmezken, her şeyin güllük gülüstanlık gösterilmesi tepki çekti. Önce, divan başkanı Anlar’ın pasifliği yüzünden bu raporların onaylanmasına karar verilirken, daha sonra üyelerin tek imzalı raporu kabul etmeye karşı çıkması üzerine belirtilen mevzuata aykırı olan tek imzalı rapor yerine mevcut yönetimin aleyhine hazırlanan rapor oybirliğiyle kabul edildi.

Oynama şekli üzerinde anlaşılamadı

Daha sonra genel kurul gündemine sonradan eklenen olağanüstü seçim maddesinin görüşülmesine geçildiğinde ise oybirliğiyle açık oylama yapılmasına karar verilmesine rağmen, hükümet komiserinin girişte imzalanan listedeki isimleri okuyarak oylama yapma istemi, bazı üyeler tarafından kabul edilmedi. Salona girişte imza atmayan üyeler yanında, üye olmayanların da bulunduğu iddiaları üzerine üyeler dışarı çıkarılarak tekrar içeri alınmak istendi. Ancak kargaşanın devam etmesi üzerine Başkan Ömer Yılmaz, yeni başkan adayı İsmet ve divan başkanı Sadık Anlar’ın ortak kararıyla seçim maddesini görüşülmesi için, 14 Mayıs Çarşamba günü, yine İstasyon Caddesi üzerindeki kooperatif merkezini toplantı salonunda yapılmak üzere ertelendi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *