ANASAYFA arrow right Güncel

Esnaf, yavaş yavaş kontak kapatmaya doğru gidiyor

Esnaf, yavaş yavaş kontak kapatmaya doğru gidiyor
YAYINLAMA: 15 Mayıs 2022 / 20.04
GÜNCELLEME: 15 Mayıs 2022 / 20.04
Akaryakıtın sürekli zamlanması dolmuşçu esnafını isyan ettirdi. Artık kontağı çevirmekte zorlandıklarını ifade eden esnaf, biniş ücretlerine yüzde 100 zam yapılmasını talep etti

Akaryakıt fiyatlarının yükselmesinden hiç şüphesiz dolmuşçularda nasibini aldı. Mazotun yanı sıra lastik, parça ve diğer giderlerde inanılmaz derecede arttı. Bir aracın aylık mazot gideri 60 bin lirayı geçerken, diğer giderler ise şu şekilde; aylık bakım gideri 11 bin, 2 şoförün ücreti 12 bin, çeşitli vergiler 3 bin, lastik gideri 2 bin 500, durak aidatı bin 500, öngörülemeyen giderler bin 500, trafik ve kasko 681 lira, muhasebe ücreti ve defter tasdiki 500 lira, Motorlu Taşıtlar Vergisi 330 lira, araç ve egzoz muayene gideri 70 lira, belediye ruhsat harcı 63 lira ve amortisman gideri ise 10 bin 500 lira. Yani bir aracık aylık gideri 100 bin lirayı geçiyor. Bu giderleri karşılayamadıklarını belirten esnaf, yavaş yavaş kontak kapatmaya doğru gittiklerinin altını çizdi.

Pandemi döneminde umduğumuz desteği bulamadık

Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, yüzde 100 zam talep ettiklerini söyledi. “Yüzümüz gülmedi, pandemi döneminde umduğumuz desteği bulamadık” eleştirisini yaptı.

Bütçemiz bitti, dayanacak gücümüz kalmadı

Çolak, “Bütçemiz bitti, dayanacak gücümüz kalmadı. Bazı esnafların 50 bin lira mazot borcu olurken, 250 bin lira borcu olan da var. Sanayidekiler deftere borç yerine parça yazıyor. Çalıştırılacak şoför bulamıyoruz. Çünkü ‘Verdiğimiz para bana yetmiyor’ diyor. Bugüne kadar bu şekilde zor bir dönem yaşamadı. Esnaf, mazot alamayınca mecbur kontak kapatmak zorunda kalacak. Artık şakası kalmadı, hak ettiğimiz zammı versinler” açıklamasını yaptı.

Döviz hareketlendiğinde lastikten parçaya kadar her şey zamlanıyor

Bir yılda mazotun yüzde 246 zamlandığını, doların 15 liraya yükseldiğini kaydeden Çolak, “Döviz hareketlendiğinde lastikten parçaya kadar araç için lazım olan her şey zamlanıyor. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi illerde dolmuşçulara verilen destek Gaziantep’te verilmiyor. Belediye borçlu diyorlar, ama bu saydığımız iller borçlu değil mi?” diye sordu.

İnsanları azarlamakta eline bir şey geçmez

Başkan Çolak, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, çocuk azarlar gibi bir tavrı var. İnsanları azarlamakta eline bir şey geçmez, bu tavrı bırakması lazım. İnsanın gönlünü kazanmak kadar dünyada güzel bir şey yok. Hiçbir şeye zam gelmesinde bizde zam istemeyelim” ifadelerini kullandı.

Sektörün rahatlaması için yüzde 100 zam istiyoruz

“Durak başkanları ile toplantı yapmaya korkuyoruz” diyen Çolak, “Araç sahipleri zam nasıl oldu diye soruyor. İki arada bir derede kaldık. Gaziantep Büyükşehir Fatma Şahin yurt dışındaymış. Gelmesini çok büyük ümitlerle bekliyoruz. Eğer esnafı istediği zammı alamazsa yönetim olarak devreden çıkacağız. Esnafa sabır sabır edin diye söylüyoruz, ama nereye kadar. Sektörün rahatlaması için yüzde 100 zam istiyoruz. Çünkü yılbaşında tam ücret 3,50 lira iken mazotun litresi 7 liraydı, şimdi tarifemiz 5,50 lira mazotun litresi 23 lira” dedi. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *