ANASAYFA arrow right Güncel

Esnaf, uygun maliyetli krediye ulaşmada zorluk yaşıyor

YAYINLAMA: 23 Eylül 2022 / 21.24
GÜNCELLEME: 23 Eylül 2022 / 21.24
Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Emin İnce, “Geçen yıl resmi rakamlara göre satılan ayakkabıların yüzde 67’sini tekstilden yapılmış ayakkabı grupları oluşturdu” dedi

Genel Başkan Yardımcısı İnce, “Bankalar parayı maliyetlendiremedikleri için uzun vadeli krediler vermiyorlar, faiz oranları yüksek, kredi notu düşük ise paraya ulaşamıyorsunuz. Bu sorunu yetkililere ilettik. Bakanlık esnaf kefaletlerde yıl sonu itibariyle 350 bin lira olan üst limiti artırmaya karar verdiklerini belirttiler” dedi.

Tüketici, daha az alışveriş yapmaya başladı

Vatandaşın fiyatların artması sonucunda daha uygun ve hesaplı ürünlere yöneldiğini ifade eden İnce, “Geçen yıl resmi rakamlara göre satılan ayakkabıların yüzde 67’sini tekstilden yapılmış ayakkabı grupları oluşturdu. Artık ayakkabı perakendecisi alışveriş yaparken genel durumuna göre alışveriş yapacağı mağazayı tercih etmeye başladı. Piyasada fiyat dengesizliği çok fazla. Ayakkabı fiyatları mağazalarda, pazarlarda ve satış mecralarında değişebiliyor. Geçmişte daha sık alışveriş yapan tüketiciler artık daha az alışveriş yapmaya başladı” tespitini yaptı.

İç bölgelerimizde pazarda bir hareketlilik fazla yaşanmadı

İnce, yaz tatilinde turistlerden kaynaklı olarak perakendede yoğun bir satışın olduğunu kaydeden İnce, “Bankacılık kredi kartları merkezinden almış olduğumuz verilere göre ağustos ayında perakende satışımız bir önceki yıl göre yüzde 300 arttı. Harcama kapasitesi yüksek müşteri Türkiye’ye gelmeye başladı. Bu da turistlerin yoğun olarak geldiği bölgelerde hareketliliği üst seviyeye çıkardı ama iç bölgelerimizde pazarda bir hareketlilik fazla yaşanmadı” ifadelerine yer verdi.

Adet satışlarımız düşerken, cirolarımız yüzde 80 oranında arttı

Sektöre daha fazla destek verilmesi gerektiğini ifade eden İnce, “Fiyatlar arttığından üretici sermaye yetersizliği yaşadı. O yüzden üreticinin paraya daha kolay ulaşması gerekiyor. Ucuz ayakkabı satan firmalarda da maliyetlerin yükselmesi sonucunda fiyat artışları yaşandı. Enerji, kira, işçilik ve fiyat artışları perakendeciyi çok etkiliyor ve zor duruma sokuyor. Dolayısıyla adet satışlarımız düşerken, cirolarımız yüzde 80 oranında arttı. Ayrıca ayakkabı yapımında kullanılan ham maddelerin artmasıyla birlikte 150 liraya satılan ayakkabı 450 liraya çıktı. Bu tüketicinin uzun ömürlü ürünleri tercih edeceği anlamına geliyor” diye konuştu.

Rusya’daki markalarla ortaklık kapasitesini büyütmeyi hedefliyoruz’

‘Rusya’daki markalarla ortaklık kapasitesini büyütmeyi hedefliyoruz’ diyen Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Emin İnce, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Avrupa Rusya’ya ambargo uyguladıktan sonra Rusya’daki firmalar Avrupa’ya olan ürünlerini satamaz oldular ve Türkiye’de KOBİ avına çıktılar. Firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu ülkemiz için çok önemli bir fırsat ve bu fırsatı değerlendirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bunun yanı sıra Avrupa’nın Rusya’daki AVM’leri boşaltmaları Türk ayakkabı markaları için bir fırsat doğurdu. Bununla ilgili de paydaşlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor.” Adem Kesenek

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *