ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Esnaf krizin etkisinden kurtulamadı

Esnaf krizin etkisinden kurtulamadı
YAYINLAMA: 30 Ağustos 2021 / 14.03
GÜNCELLEME: 30 Ağustos 2021 / 14.03
Küçük ve orta büyüklükte işletmelerde krizin etkisi ağır şekilde sürüyor. Satış olmadığından yakınan esnafın birçoğu mesleği terk ederken bazıları da artık dayanma güçlerinin kalmadığım belirtiyor.

Manav Cemal Çelik, satışların düşük olduğunu belirterek, fiyatların eskisine oranla yüzde 25-30 civarında düşük olduğuna dikkat çekti. Bazı günler hiç meyve satamadığını söyleyen Çelik, “Sebze ve meyve belli bir süre sonra bozuluyor, kârı bir yana zarar ediyoruz. Bu nedenle az alıyoruz, satıldıkça yenisini getirmeye çalışıyoruz, fakat yine de satış olmuyor. İş yok, insanlar çalışmayınca kimsede para olmuyor, olmayınca alış-veriş olmuyor. Ekonominin düzelip, işlerimizin açılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Kozmetikçi Doğan Özdemir de diğer meslek grupları gibi işsizlikten yakındığını ifade etti. Dükkanı mark üzerinde kiraladığını belirten Özde-mir, “30 Yıllık esnafım ve 5 yıldan bu yana şu anki işyerinde döviz ile kira ödüyorum. Bin marka anlaştım, fakat mark yükselince bu kez dükkan sahibi ile konuyu görüştüm ve ikna ederek 600 mark üzerinden kira veriyorum. Ama buna rağmen kirayı da ödeyemiyorum. Şimdi başka dükkan arıyorum. Çünkü satış yok, olmayınca nasıl ödeyebilirim. Siftah yapmadan kepenk kapatıyoruz. Esnafın zaten birçoğu mesleği terk etti. Bir çok dükkan devren satılık veya boşaltılmış halde. Eğer ekonomik durum düzelmezse ben de kapatacağım. Çünkü yapacak başka şey yok. Ne mal satabiliyoruz, ne de aldığımız malın yerine yenisini koyabiliyoruz. Borç getiren de yok. Saç boyası, oje, parfüm alanların sayısı yarı yarıya düştü. Parfüm kullananların sayısında büyük bir azalma oldu” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *