ANASAYFA arrow right Ekonomi

Esnaf, kefen parasını tüketti öz sermayesini bitirdi, borçlandı

Esnaf, kefen parasını tüketti öz sermayesini bitirdi, borçlandı
YAYINLAMA: 23 Mayıs 2021 / 19.50
GÜNCELLEME: 23 Mayıs 2021 / 19.57
Ülkenin lokomotif sektörleri arasında yer alan ayakkabı sektöründe hammadde girdi fiyatlarında son bir yılda yüzde 40-300 arasında artış yaşandı. Sektör temsilcileri, anormal fiyat artışlarının kontrol altına alınmasını isterken, ticaretin yeniden canlanması için can suyu kredisi beklentisini dile getirdi

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, “3 bin liralık destek az da olsa esnafa moral oldu. Ancak ticaretin yeniden canlanması için can suyu kredisi beklemekteyiz. Bu kredi ise koşul ve şart aranmaksızın talep eden herkese verilmeli” dedi.

Esnafın memleketin barometresi olduğunu ifade eden İnce, “Esnaf, 14 aydır kefen parasını tüketti, öz sermayesini bitirdi, borçlandı, ancak her şeyi devletten beklemek de doğru değil. Pandemi sadece ülkemizi değil, dünyayı etkiledi ve bugünlerin geçeceğini düşünüyoruz. SGK ve BAĞKUR primlerimizin ötelenmesi ya da devlet tarafından karşılanması, elektrik, su ve doğalgaz gibi faturaların faizsiz olarak ertelenmesi ve yapılandırılan borçların ötelenmesi gibi beklentilerimiz var. Eğer bunlar yapılabilirse esnaf biraz rahatlar” tespitini yaptı.

Ayakkabı sektörü 2020 yılında yüzde 44 küçüldü

Resmi rakamlara göre ayakkabı sektörünün 2020 yılında yüzde 44 küçüldüğünü söyleyen İnce, “Kapanmaların etkisini en yoğun şekilde yaşıyoruz. Ürettiğimiz ayakkabıların yüzde 52’sini Irak’a ihraç ediyoruz, ancak Irak’a yaptığımız ihracatımız da yüzde 25 düştü. İş yerlerimiz açık olsa da düğünlerin, mezuniyet ve sünnet törenlerinin olmaması, kurumların ve okulların kapalı olması ayakkabıya olan ihtiyacı azalttı” şeklinde konuştu.

Pandemi döneminde internet satışımız yükseldi

Başkan İnce, kapanmalarla birlikte siparişlerin yüzde 30’unun iptal edildiğini hatırlatırken, “Pandemi öncesinde yurt içindeki ayakkabıların yüzde 60’ı AVM’ler, çok katlı ve zincir mağazaları, yüzde 25’i cadde mağazaları ve yüzde 15’i de internette satılmaktaydı. Pandemi döneminde internet satışımız yüzde 15’den anneler gününde yüzde 44’e yükseldi. İnsanlar dokunarak ve deneyerek ayakkabı almayı tercih ediyor. O yüzden online satışlar her ne kadar iyi olsa da cadde mağazalarının kapanmayacağını biliyoruz. Normalleşme ile birlikte küçülen sektörün iyi bir ivme kazanıp hızla büyüyeceğini tahmin ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Fiyatların anormal yükselişi kontrol edilmeli

Ham madde fiyatlarına değinen Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son bir yılda ham madde girdi fiyatlarına yüzde 40 ile 300 arasında zam geldi. Bu zamlar ayakkabı fiyatlarına yansımadı. Sonbahar ile birlikte ayakkabıya en az yüzde 30 zam yapılacağını düşünüyoruz. Ham madde sıkıntısını her zaman dile getirdik, ilgili paydaşlarımıza rapor halinde sunduk. Acilen yurt dışından gelen ham maddelerin KDV’sinin yüzde 18’den 8’e düşürülmesini, PETKİM’in, ‘Mücbir’ sebep hakkını kullanıp ham maddeyi iç piyasadaki üreticilere ve tedarikçilere vermesini istiyoruz. Ayrıca fiyatların anormal yükselişi kontrol edilmeli” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *