ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Esnaf kazanmıyor ki vergi ödesin

Esnaf kazanmıyor ki vergi ödesin
YAYINLAMA: 29 Ocak 2023 / 16.31
GÜNCELLEME: 29 Ocak 2023 / 16.31
Gaziantep’te toplanan vergilerin gideri karşılayamaması ve tahsilatın düşüklüğünün de vergi oranlarındaki yükseklik ve yaşanan ekonomik durgunluktan kaynaklandığı bildirildi.

Geçici vergiler kalıcı hale getirilemez

Büro emekçileri sendikası Kemal Kaya, AKP Hükümeti’nin söylemleriyle uygulamaları arasında çok büyük fark olduğunu, söylemlerle uygulamaların çeliştiğini belirtti.

Türkiye’de toplanan vergi çeşidinin çok fazla ve oranların çok yüksek olduğunu ifade eden Kaya, “Hem çok çeşitli vergiler var hem oranları yüksek. Bununla yetinmeyen AKP iktidarı geçmiş hükümetler döneminde bir defaya mahsus olarak getirilen deprem vergisi, özel işlem vergisi, özel tüketim vergisi, eğitime katkı payı gibi vergileri kalıcı hale çevirdi. Böyle bir acımasızlık olabilir mi? Mükellefi vergisini ödeyemez duruma soktular. İnsanlar zaten mevcut vergisini ödeyemiyor. Ekonominin %50’den fazlası kayıp olan bir ülkede, bu kadar vergi olabilir mi? Niçin kayıt dışının üzerine gidilmiyor? Vergi barışı getirdiler ki mükellefe nefes alsın. Fakat bundan da başarılı bir sonuç çıkmayacağı belliydi. Çünkü tamamen yanlış bir uygulamaydı. İş yok, bu yüzden esnaf borcunu ödeyemiyor. Vergisini verenler, böyle aflarla cezalandırılıyor.”

Esnaf bakana şirin gözükmek için gerçeği sakladı

Geçtiğimiz günlerde devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in esnaf ziyareti sırasında bazı esnafın her ne kadar işlerin düzeldiğini açıklasa da gerçeği yansıtmadığını kaydeden Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Bunlar bakana şirin gözükmek için söylenen sözlerdir. Siftahsız kepenk kapatan esnafın bir günde nasıl oldu işleri hemen açıldı. Üstelik üretimin önü hala tıkalı, istihdam yok, işsizlik hat safhada. İhracat bitme noktasına geldi. Maliye Bakanı gerçek dışı bilgilerle halkın kafasını sürekli karıştırıp yanlış bilgilendiriyor. Sürekli enflasyonun düştüğünü açıklıyor. Enflasyon düşüyor, üretim niçin artmıyor, işsizlerin sayısı neden azalmıyor, istihdam neden yok? Çarşıda, pazarda fiyatlarda neden bir düşüş yok, böyle enflasyon düşmesi mi olur? Esnaf halen vergisini ödeyemiyor. Bugün Gaziantep’te tahakkuk edilen verginin yarısı tahsil edilebiliyor. İşler iyi olsa, enflasyon düşse, insanlar para kazansa neden vergisini ödemesin?”

Ek vergiler kesinlikle kaldırılmalı

Vergi gelirini artırmak için günü kurtaracak vergiler yerine doğru ekonomik politikaların hayata geçirilmesi, üretimin ve istihdamın önünün açılması gerektiğini savunan Kemal Kaya, “Ekonomik ve mali politikalar mutlaka yeniden gözden geçirilmeli. Adaletsiz vergi politikasına, vergi affına son verilmeli. İnsanlarda böyle bir beklenti yaratılmamalı. Vergi oranları düşürülmeli, vergi çeşidi azaltılmalı. Ek vergiler kesinlikle kaldırılmalı. Yönetimlerin sağlıklı ve yeterli olabilmesi için personel sayısı mutlaka artırılmalı” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *