ANASAYFA arrow right Güncel

Esnaf, fiyat artışını protesto etmek için et satışını durdurdu

Esnaf, fiyat artışını protesto etmek için et satışını durdurdu
YAYINLAMA: 24 Mart 2023 / 20.24
GÜNCELLEME: 24 Mart 2023 / 20.24
Küçükbaş canlı hayvan kilogramının yükselmesiyle birlikte et fiyatlarına gelen zam esnafını isyan ettirdi. Kentte bulunan bazı firmalar fiyat artışını protesto etmek için et satışını durdurdu. Firmalar kapılarına, “Aşırı yükselen kırmızı et fiyatlarını protesto etmek amacıyla et ürünleri satılmıyor” yazısını astı

Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, şap hastalığından dolayı hayvan aşılamalarının hızlı bir şekilde yapılıp, şehirlerarası hayvan ticaretinin bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı.

Şu an ki et fiyatları sürdürülebilir değil

Katmerci, “Şu an ki et fiyatları sürdürülebilir değil. Bazı firmalarımız tepki için Ramazan ayı boyunca kapalı, bazı firmalarımız yüzde 50 kapasite ile çalışacak, bazı firmalarımız ise sadece kıyma satacak, kuşbaşı, pirzola ve diğer et ürünlerini kullanmayacak” dedi.

İşletmelerin çalışma kapasitesi yüzde 30 civarında

Başkan Katmerci, “Karkas etin kilogramı 165 TL’den 200 TL’ye çıkarken kuzu süsme kuşbaşılık et 300 TL’den 400 TL’ye, kebaplık et 250 TL’den 350 TL’ye, kıyma 220 TL’den 300 TL’ye, kemikli pirzola 250 TL’den 300 TL’ye, yemeklik parça et 220 TL’den 300 TL’ye yükseldi. Bu fiyatların artması kazancın düşmesine de sebep oluyor. Ayrıca şehrimize turist gelmiyor. Şu anda işletmelerin çalışma kapasitesi yüzde 30 civarında” tespitini yaptı.

İki ay önce 60-65 TL olan küçükbaş canlı hayvanın kilogramı 95-100 TL’ye yükseldi

“Şap hastalığından dolayı şehirler arası hayvan taşımacılığı yasaklandı. Bundan dolayı ahırlardaki hayvanlar kesime gitti” diyen Katmerci, “Besici kesime götürdüğü hayvanın yerine hayvan alamayacağım kaygısı ise ete bir zam furyası yapıldı. İki ay önce 60-65 TL olan küçükbaş canlı hayvanın kilogramı 95-100 TL’ye yükseldi. Bu da et fiyatlarında yüzde 30 civarında artışa neden oldu. Esnafımız ise bu durumda çok memnun değil” ifadelerini kullandı.

İşletme başına 15-25 bin TL arasında destek verilmesini istiyoruz

Deprem nedeniyle birçok esnafın mağdur olduğuna dikkat çeken Katmerci, “Lokantalarımız açılmadı, dolabında eti olanın eti sebzesi olan sebzesi bozuldu. Bundan dolayı yaşanan bir mağduriyet var iken et fiyatlarının da artması mağduriyeti daha da arttırdı. Hükümetimiz evlere yaptığı 10 bin liralık nakdi yardımın aynısını esnafımıza yapmasını bekliyoruz. Çünkü az, orta ve ağır hasarlı binaların altında esnafımızda faaliyet gösteriyor. Maddi zararların giderilmesi için en azından işletme başına 15-25 bin TL arasında destek verilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.  

Sigorta primlerinin bin 500 TL’ye düşürülmesini talep ediyoruz

6 ay boyunca sigorta primleri ve diğer vergi ödemeleri alınmayacak. Ancak bir işletmede 10 personel çalışıyorsa aylık sigorta primleri 34 bin TL tutuyor. 6 ay sonra yüksek meblağları nasıl ödeyeceğiz. O yüzden sigorta primlerinin bin 500 TL’ye düşürülmesini talep ediyoruz. Ayrıca yanımızda çalışıp da başka illere giden personeller var. Ama mücbir sebep nedeniyle bu çalışanları işten çıkartamıyoruz. Bunun yanı sıra Gaziantep merkez kısa çalışma ödeneğinden yararlanamıyor. Merkez de yıkıcı bir hasar yok, lakin ticari bağ kurduğumuz 11 ilden etkilendik” şeklinde konuştu. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *