ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Esnaf faizle kredi çekip, borç ödüyor

Esnaf faizle kredi çekip, borç ödüyor
YAYINLAMA: 03 Ekim 2022 / 13.52
GÜNCELLEME: 03 Ekim 2022 / 13.52
Esnaf Kredi Kooperatifleri tarafından Halk Bankası kanalıyla esnafa kullandırılan kredinin faizi %65’ten % 30’a düşünce talep patlaması oldu. Piyasa durgun olduğu için çekini, senedini, elektrik ve su parasını ödeyemeyen ve dükkanına mal alamayan esnafın nakit para ihtiyacını bu kredi ile gidermeye ona başvurdu açıklandı. Merkez esnaf kredi kefalet kooperatifi yetkilileri, şu ana kadar 350 ortağı 786 milyar kredi kullandırıldığını, 50 esnafın da sırada beklediğini belirtti.

Takipteki alacağı yüksek

olanlara kredi verilmiyor

Gaziantep’te faaliyet gösteren bir esnaf ile halk bankası arasında aracılık görevi yaparak esnafa kredi sağlayan 11 kooperatiften yalnızca Merkez Esnaf Kredi Kefalet Kooperatiflerinin farklı olduğu ve esnafa kredi verebildiği, diğer kooperatiflerin takipteki alacaklarının fazla olması nedeniyle banka tarafına bu kooperatiflere kredi kullandırılmadığı hatırlatıldı. Kooperatif Başkanı Mustafa Akalın, ortaklara kullandırılabilecekleri plasman miktarının 781 milyar TL olduğunu, ancak banka ile yapacakları görüşmelerle bu miktarı 2 trilyona kadar çıkarmayı planladıklarını açıkladı.

Kredi çekip borç ödüyorlar

Ortak sayılarının fazla olduğunu, ancak faal olan 140 civarında esnaf bulunduğunu belirten Akalın, başvuran ortaklara 10 milyar TL’ye kadar kredi verebildiklerini, faiz oranının yıllık %30 da bankaların yıllık faizinden düşük olduğunu belirten Akalın sözlerine şöyle devam etti: “Piyasa durgun, esnaf çekine, senedini, elektrik ve su parasını ödeyemiyor, dükkanına mal alamıyor, dolayısıyla böyle bir zamanda nakit paraya çok ihtiyacı var. Krediyi bu ihtiyaçlarını da kullanıyorlar. Zaten altışar ay vadeli kredilerin yıllık faiz oranları, uzun süren girişimlerimiz sonucunda %65’ten %30’a düştü. Böyle olunca esnaf kredi ilgi göstermeye başladı. Eskiden faizler yüksekti. Kimse kredi için başvurmuyordu, ama şimdi cazip. Kredi esnafa biraz nefes aldırmaya başladı.  Kredi verilirken esnaftan alınan %10 kesinti de %5’e düştü. Ama takibi yüksek olan kooperatiflerde halen bu kesinti %10 olarak devam ediliyor.”

Batık bankaların cezasını esnaf çekiyor

Kredi almak için 50 civarda esnafın sırada beklediğini, ancak sicil sorunu nedeniyle bunlara banka tarafından zorluk çıkarıldığını belirten merkezi esnaf kredi kefalet Kooperatif başkanı Mustafa Akalın, “Daha önce batık bankalarla ticari ilişkisi olan esnafın çekinin geç ödenmesi esnafı bugün çok zor durumda bırakıyor. Bankaların durumundan kaynaklanan gecikmeler esnafın siciline işlendi. Böyle olunca kredi talebinde bulunan esnaf olumsuz izlenimler nedeniyle kredi vermek istemiyor. Oyalıyor ve geciktiriyorlar. Bu sıkıntının giderilmesi için banka yetkilileri ile temas halindeler. Yeni atanan müdürüm bu soruna çözüm bulacağı ve esnafa yardımcı olacağı kanısındayız. Bu şekilde esnafın büyük bir kısmı mağdur durumda” diye konuştu.

Esnaf sıkıntılı

Küçük ve orta ölçekteki esnafın büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu kaydeden Akalın, faizlerin düşmesini bu esnafın adeta imdadına yetiştiğini belirtti. Esnafın satın aldığı mala karşılık verdiği çeki ödeyemedi için iş olmadığı için elektrik, su gibi giderlerini ödeyemediğini hatırlatan Akalın böyle bir durumda olan esnafa düşük faizli kredilerin ilaç gibi geldiğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *