ANASAYFA arrow right Ekonomi

Esnaf eylemde: Ölmek de batmak da istemiyoruz

Esnaf eylemde: Ölmek de batmak da istemiyoruz
YAYINLAMA: 24 Kasım 2020 / 13.32
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2020 / 14.26
Koronavirüs salgını nedeniyle dükkanlarını kapatmak zorunda kalan Kadıköy esnafı, Bahariye Caddesi'nde eylem yaptı. Eylemde "Saraya değil esnafa bütçe” sloganları atıldı.

İstanbul Kadıköy esnafı, bu akşam koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan önlemlerin yeterli olmadığını ve kendilerine destek verilmediğini belirterek eylem yaptı.

Bahariye Caddesi'ndeki Süreyya Operası'nın önünde bir araya gelen çok sayıda esnaf, salgınla mücadele önlemlerine karşı olmadıklarını ancak bu süreçte karşılaştıkları ekonomik zorluklarla ilgili düzenlemeler yapılmasını istediklerini söyledi. 

Esnaf “Ölmek de batmak da istemiyoruz”, "Saraya değil esnafa bütçe" sloganları attı.

"Vergi verenlerin destek görme zamanı"

Esnaf adına açıklamayı okuyan lokantacı Ekin Can Alıcı, "Yıllarca vergilerini vermiş esnafın hayatta kalması imkansızlaşmış, çalışanlar yoksulluğa ve açlığa itilmişlerdir" dedi ve şöyle devam etti:

“Devletin salgının yayılmasına karşı alacağı önlemler sadece temas kanallarının kapatılması değil, aynı zamanda temas kanallarında çalışan ve işletenlerin asgari yaşam standartlarını temin etmektir.

“Çalışmadığımız dönemlerin vergileri, faturaları, kiraları, kredileri çığ gibi büyümektedir.

“Bizim derdimiz alınan önlemler ya da kapatma kararları değil. Derdimiz, yüz binlerce insanın çalıştığı, bir o kadar da ailesi olan bir bütünün ‘Biz kapattık oldu’ anlayışıyla açlığa terk edilmesinedir.

“Sadece dükkan kiraları değil, nakdi ücretle ayakta kalan çalışanlarımızın ev kiraları talep edilmemelidir. Stopaj vergileri iptal edilmelidir. Pandemi dönemi boyunca ortaya çıkan tüm vergiler silinmelidir. Faturalardaki vergiler kaldırılmalıdır.

“Esnafa sıfır faizle bir yıl ödemesiz gider karşılama kredisi verilmelidir. Çek ödemelerinin ötelenmesine dair yasal düzenleme yapılmalıdır.

“Bu tedbirlerin alınması ne kadar gecikirse yaraların sarılması da o kadar imkansızlaşacaktır. Bugüne kadar devlete vergi verenlerin, devletten destek görmesinin zamanı gelmiştir. Ölmek de batmak da istemiyoruz.”

"İktidar sınıf karantinası uyguluyor"

Eyleme destek veren HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da şöyle konuştu:

“İktidar salgının başından bu yana sınıf karantinası uyguluyor. Zenginleri ve tekelleri koruma altına alırken halkı sefalet ve işsizlikle, küçük esnafı ise iflasla baş başa bırakıyor.

“Salgının ikinci aşamasında ne halkın bu sefalete dayanacak gücü kaldı ne de esnafın dükkan açma potansiyeli! İktidar kendi yandaşlarına vergi indirimlerini cömertçe yaparken dükkanını kapatmak zorunda kalan esnaftan vergi toplamaktan çekinmiyor.

“Çalışan işçileri her sabah otobüslerle işe yollayanlar, fabrikalarda milyonları çalışmaya zorlayanlar, dükkanları kapatarak salgınla mücadele ediyoruz diyerek ikiyüzlülük yapıyorlar.

“Yapılacak iş çok basit. Devletin savaşa, yandaşa akıtılan bütün bütçesi halkın sağlığına ayırılmalıdır. Esnafın ve işçilerin giderleri karşılanmalı ve salgınla gerçekten bilimsel yöntemlerle mücadele edilmelidir.

“Bir yandan ekonomik krizin büyüdüğü, bir yandan işsizliğin tavan yaptığı bir ülkede bu politikalar sadece yıkım getirecektir ve bilinmelidir ki buna kimse sessiz kalmayacaktır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *