ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Esnaf ekmek derdine düştü

Esnaf ekmek derdine düştü
YAYINLAMA: 03 Ekim 2022 / 13.53
GÜNCELLEME: 03 Ekim 2022 / 13.53
LPG satışları % 80 düştü… Zor durumda olan esnafa akşama evine götürecek parayı düşünecek hale geldi

Piyasadaki durgunluk nedeniyle küçük esnaf dökülüyor. İş kaydının had safhaya ulaştığı kesimlerden biri olan LPG’lilerinde büyük sıkıntı içerisinde olduğu belirtildi. Bu yıl 50 LPG Bayi işi terk ederken, satışların % 80 düştüğüne dikkat çekiliyor. Sanayi tüpü fiyatlarında geçen yıla oranla bu yıl % 100, mutfak tüplerini ise %40 civarında artış olduğu açıklandı. Tüpçüler Odası Başkanı Hüseyin Taşbaş, “Hükümet üyelerinin piyasasının açıldığı, işlerin düzeldi yolundaki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, bakmayın siz onların damsız gibi kıvırmalarına iş yok, esnaf boş oturuyor. Esnaf akşam evine götürecek miyim parasını düşünüyor” diye konuştu.

Tüp satışlarında büyük düşüş var

Gaziantep’te 1200 civarında LPG Bayi bulunduğunu hatırlatan Tüpçüler Odası Başkanı Hüseyin Taşbaş, esnafın büyük bir sıkıntı içinde olduğunu belirterek, satışlardaki durgunluğun hat safhada olduğunu açıkladı. Esnafın ödemesini yapamadığını kaydeden Taşbaş, “Bir yıl önce günde irili ufaklı 100 tüp satan bir bayi, bugün 20:25 tane satabiliyor. Çoğu bu kadar bile satmıyor. Eskiden bir kamyon tüp dolduran bayi, şimdi 25 santim koyabiliyor. Çünkü hem para yok, hem satış yok. Esnafın sattığı piknik tüpü. Boş oturuyorlar, siftah yapmadan kepenk kapatanların sayısı sürekli artıyor. Böyle nereye kadar dayanacağız bilmiyorum” dedi.

Esnaf evine götüreceği

ekmeği düşünüyor

Taşbaş, hükümet üyelerinin piyasanın açıldığı, işlerin düzeldiği yolundaki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bakmayın siz onların damsız gibi kıvırmalarına. İş yok, esnaf boş oturuyor. Esnaf akşam evine götürecek miyim parasını düşünüyor” diye konuştu.

Veresiye arttı

Bir yana satışlarda büyük bir azalma olurken, diğer yandan satılan tüplerin büyük bir kısmını borca gittiğini söyleyen Taşbaş, “Esnaf satmazsa ticarete devam edemez, mecbur kaldığı için borca veriyor. Halkın alım gücü olmadığından 3 milyon TL olan tüpü borcu istiyor veya yarısını veriyor, kalan kısmını veresiye yazdırıyor. Eskiden bayinin karı daha fazlaydı, ama şimdi kar oranımız %10’a düştü” şeklinde konuştu.

Gaziantep’in LPG deposu yok

En büyük sorunlardan birinin kent merkezi dışında LPG’leri depolayacak bir alanı bulunmadığını söyleyen oda başkanı Hüseyin Taşbaş, hemen her evin veya binanın altında LPG dolu olduğunu açıkladı. Bunun tehlikeli olduğunu kaydeden Taşbaş, esnafın tüpü koyacak yer olmadığı için iş yerinde depoladığını belirterek, “LPG depo alanı için belediyelere sözlü ve yazılı başvuruda bulunduk. Fakat hiçbiri yanıt vermedi. Böylesine önemli talebimizi ilgisiz kalındı. Oysa Nizip ve İslahiye‘de bile var. Kahramanmaraş’ta var, ama Gaziantep’te LPG bayilerinin hala şehir dışında bir deposu yok. Bu bizim için olduğu kadar kent halkı içinde son derece önemli. Çünkü bunlar patlamaya hazır birer bomba. Onun için konut olmayan yerlerde depolanması gerek” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *