ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Esnaf ayakta kalma mücadelesi veriyor

Esnaf ayakta kalma mücadelesi veriyor
YAYINLAMA: 28 Kasım 2022 / 19.04
GÜNCELLEME: 28 Kasım 2022 / 19.04
Fırıncılar, ekmek tarifesine uyulmamasının haksız rekabet yarattığından yakınırken, rekabetin belediyelerin denetim yapmamasından ortaya çıktığına dikkat çekti.

Ekmekte fiyat tarifesini uymayanlarla mücadele edemeyen esnaf sonunda kar marjını iyice düşürme pahasına da olsa ekmeği 125 bin TL’den satmaya başladı.

Ekmekte denetimsizlik esnafı zarara uğratıyor

Halkı alışveriş merkezlerine çekmek için ucuz francala satanlarla mücadele edemezken, bir de odanın verdiği tarifeye uymayan az sayıdaki pidecinin olumsuz rekabet yarattığına dikkat çeken fırıncılar, bu işe yıllardır emek verenlerin zor durumda olduğunu dile getirdi. Kale altı semtinde ekmekçilik yapan ve çevredeki pidecilerden birkaçının odanın belirttiği tarifeye uyumadığını, kendisinin de tarifeye uyduğu için rekabet yapmakta zorlandığı için ekmek fiyatını aşağı çekmek zorunda kaldığını belirten esnaf, “Odanın belirlediği tarifeye esnaf uymak zorundadır. Bağlı bulunduğumuz oda ekmeğin kilogramını 1 milyon tanesini de 150 bin TL olarak belirledi. Biz de fiyat tarifemizi aldık ve odanın belirlediği fiyattan hizmet verdik. Ancak yaklaşık 2-3 aydır çevremizde bulunan fırıncılardan biri, fiyat tarifesini dikkate almayarak pidenin fiyatını 100 bin TL’den satmaya başladı. Bu durum ister istemez bizim işlerimiz de olumsuz yönde aksattı. Baktık bu şartlarda rekabet şansımız hiç kalmayacak biz de ekmeğin kilogramını 1 milyona tanesinide 125 bin TL’ye indirdik. Ekmekten kar marjımız azalsa da en azından mevcut müşterilerimizi elimizde tuttuk. Elbette bu çözüm değil. Bu konuda odalar ve belediyeler denetçi olmalı. Oda fiyat verirken hesabına kitabını yapıp ondan sonra rakam açıklıyor. Odanın koyduğu fiyata da tüm esnafın uyuması lazım” diye konuştu.

Halkın ekmeğiyle oynatmayın

Belediyelerin denetim konusunda yaptırım uygulamasının şart olduğunu, ekmekte başıbozukluğun halka olumsuz yansıyacağına dikkat çeken esnaf, “Halkımızın temel besin maddesi ekmek. Her gün evine ekmek almayan insan yok denecek kadar az. Ancak serbest piyasa deyip dileyenin dilediği fiyattan satması esnaf kadar halkı da olumsuz yönde etkiler. Bu durum meslekten anlamayan insanların da iştahını kabartır ve milletin ekmeğiyle oynar” dedi.

İşçisini açıkta koymamak için iş terki vermiyor

Esnafın zor günler geçirdiğini, işçisini aç ve açıkta koymamak için işten çıkarmaya yeltenemediğini ifade eden esnaf, “Gerçekten zor durumdayız. İş yerini kapatmama mücadelesi veriyoruz. Bir esnaf iş yerini kapatacak olsa kendisi ile birlikte en az beş işçisi de işsiz kalacak. Bu nedenle var gücüyle direniyor. Dükkanlar açık her gün hizmet veriyor ancak eskisi gibi emeğinin karşılığını alamıyor. İşçi ücretleri, yakıt, elektrik, su, tuz derken zaten kazandığını giderlere verip çoğu zaman çoluk çocuğuna harcayacak parası bile kalmıyor” şeklinde açıklama yaptı.

Esnafı daha da zor günler bekliyor

Önümüzdeki aylar ve yıllarda esnafı daha zor günlerin beklediğine dikkat çeken fırıncı, “Şu ana kadar esnaf biriktirdikleri ile geçiniyordu. Ancak artık keseden yiye yiye elde avuçta bir şey de kalmadı. Esnaf, borcunun altından kalkamıyor. Yıllarını verdiği mesleğini belki terk etmiyor ama gittikçe içe gidiyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *