ANASAYFA arrow right Ekonomi

Esnaf, ayakta durmak için varını yoğunu sattı

Esnaf, ayakta durmak için varını yoğunu sattı
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2021 / 20.38
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2021 / 21.06
17 günlük kapanmanın bitmesiyle birçok işletme açılırken, kahvehane, çay bahçesi, sinema salonu, halı saha, internet kafe, yüzme havuzu ve spor salonları 1 Haziran tarihine kadar kapalı kalmaya devam edecek

Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, kredi kartlarının limitinin dolduğunu, bankaların kredi vermediğini söylerken, “Şu anda bitmiş ve batmış durumdayız” sözleriyle hem esnafın hem de sektörün son durumunu özetledi.

Bıçak kemiğe dayandı satacak bir şeyimiz kalmadı

Başkan İsabeşe, iş yerlerinin 1 Haziran itibariyle açılıp açılmayacağının net olmadığını kaydederken, “İşyerlerinin 1 Haziran itibariyle açılacak deniliyor, ancak ortada net bir şey yok. Kiralarımız yüksek olduğundan ödeyemiyoruz, dolayısıyla dükkân sahipleri çıkartmaya çalışıyor. BAĞ-KUR primlerini, vergilerimizi ödeyemiyoruz. Ödeyemediğimiz için paralar faizleniyor. Esnaf, ayakta durmak için elinde ki tüm varını yoğunu sattı. Geçmişte veren eldik şimdi alan el olduk. Bıçak kemiğe dayandı, satacak bir şeyimiz kalmadı. Artık hükümetten esnafımıza maddi yardım verilmesini istiyoruz” dedi. 

İşyerlerinin 15 aydan beri kapalı olduğunu ve 17 günlük tam kapanma sürecinin esnaf açısından çok sıkıntılı geçtiğini ifade eden İsabeşe, “Bazı esnafımız 17 gün tam kapanma sürecinde isyan etti. Çünkü 15 aydan beri kapalıyız, ne yapacağız? Sektörümüz günü birlik kazançla geçinen bir sektör. Günü birlik kazanan bir işyeri 15 ay kapalı kaldığında nasıl geçinecek?” diye doldu.

Hükümetin geri ödemesiz 20-25 bin lira hibe desteği vermesini istiyoruz

Vergi, sigorta ve diğer borçların dondurulmasını ya da ertelenmesini isteyen İsabeşe, kapanma dönemlerinde Şahinbey Belediyesi’nden toplam 4 bin TL, Büyükşehir Belediyesi’nden bin 500 TL nakdi yardım aldıklarını ancak Şehitkamil Belediyesi’nden hiçbir maddi destek alamadıklarının altını çizdi. “Hükümetin geri ödemesiz 20-25 bin lira hibe desteği vermesini istiyoruz. Çünkü çok acil ihtiyacımız var. Hiç olmazsa biriken kiralarımızı verelim, borçlarımızı kapatalım, bizlerde rahat bir nefes alalım” şeklinde konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *