ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eskiye zorunlu dönüş

Eskiye zorunlu dönüş
YAYINLAMA: 20 Ocak 2023 / 18.37
GÜNCELLEME: 20 Ocak 2023 / 18.37
Değirmenler ev ekmeğine çalışıyor…

Ekonomik krizin etkisi derinleştikçe halkın alım gücünün de azaldığı, fırından ekmek alamayacak duruma gelen pek çok vatandaşın evde ekmek yapmaya başladığı belirtildi. Kenar mahalleler başta olmak üzere kentin muhtelif yerlerinde faaliyet gösteren un değirmenlerinde müşteri sıkıntısı çekilmediği, değirmenlerin büyük bölümünün özellikle evde ekmek yapmak için buğday öğüttüren vatandaşlara hizmet ettiği bildirildi.

Un değirmenleri evde ekmek yapanlara hizmet veriyor

On yıldır değirmencilik yapan Mustafa Dağcı, elimizde yaklaşık 100 civarında un değirmeni bulunduğunu, bunların hepsinin evde ekmek yapan vatandaşlara buğday öğüttüğünü söyledi. Son yıllarda ekmek yapanların arttığını belirten Dağcı, bunun en önemli nedenin halkın alım gücünün zayıflaması olduğunu belirtirken, “Buralarda hemen her evde ekmek yapılıyor. Ben de kendi evimde ekmek yaptırıyorum. Yedi çocuk olmak üzere on horantayım. Her gün fırından ekmek alacak olsam, günde üç-dört milyonluk ekmek almam gerek. Bu da sıradan bir ailenin bütçesini sarsar” diye konuştu.

İki günlük ekmek fiyatına bir aylık ekmek yapılıyor

“Fırından ekmek alma kalabalık aileler için çok pahalıya geliyor” diyen Dağcı, “Çoğu kimse un alıyor, marangozdan da talaş alıyor, 1-2 günlük ekmek fiyatına belki de aylık ekmek ihtiyacını evde yaparak gideriyor. Ayrıca evde sürekli ekmek bulunması da ayrı bir avantaj. Zamanlı zamansız misafir geldikçe kullanılıyor sıkıntı çekilmiyor” dedi.

25 milyonluk unun ekmeği üç ay yetiyor

Dağcı, bir torba unun 25 kg olduğunu ve 12 milyon TL’den satıldığını, 50 kilogramlık unun ise 25 milyon TL’den satıldığını, 25 milyonluk bir torba undan yapılan ekmeğin bir aileye üç ay yetebileceğini söyledi.

Evde ekmek yapmanın çok karlı olduğunu, bu nedenle de dar gelirli vatandaşların hemen hepsinin evde ekmek yaptığını kaydeden değirmenci, “25 milyon liralık un, bir ay yeter. Ancak normal bir aile günde 2 milyon liralık ekmek alsa, üç ayda 180 milyon TL eder. 180 milyon TL ile 25 milyon arasında oldukça büyük bir fark var. İnsanların 1 kuruşu önemsediği bir zamanda üç ayda 155 milyon çok büyük para. Bu nedenle son zamanlarda ekmek yapanların sayısı daha da arttı. Bazı esnaf işsizlikten yakınıyor. Ama değirmencilerin müşteri sıkıntısı yok. Benim kendi çevremde değirmenci çok olmasına rağmen günde 500-600 ton buğday öğütüyorum” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *