ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eskiden ithal edilen ürünler artık kentimizde üretiliyor

Eskiden ithal edilen ürünler artık kentimizde üretiliyor
YAYINLAMA: 17 Mart 2023 / 12.54
GÜNCELLEME: 17 Mart 2023 / 12.54
Son yıllarda dış mekan olan ilginin seracılık ve çekleri gündeme getirdiği, bunun sonucu olarak geçmiş yıllarda kent dışından hatta yurt dışından ithal edilen bitkilerin artık ilimizde üretilmeye başlandığı belirtildi.

Son yıllarda kentimizde dış mekan bitkilerine olan ilginin artmasının, seracılık ve mevsim çiçekleri üretimini de gündeme getirdiğini, bunun sonucu olarak geçmiş yıllarda kent dışından hatta yurt dışından ithal edilen bitkilerin artık ilimizde üretilmeye başlandığı belirtildi.

300 Çeşit bitki yetiştiriliyor

Bitki yetiştiriciliği ehil kimseler tarafından yapılmadığı için ülkemizde ve ilimizde fazla bir gelişme göstermediğini vurgulayan Gül-tekin Fidan Market & Peysaj’ın sahibi Ziraat Mühendis? Cabbar îlbas, “Ziraat başlı başına uzmanlık işi gerektiren bir olay. Deneme yanılma metoduyla yapıldığında çok sağlıklı bir sonuç alamazsınız. Ancak eğitimli insanların yapması durumunda hem kendinize, hem ilinize hem de ülkenize gelir getirecek bir iş. Süs bitkiciliğide ziraatın çok küçük bir dalı olmasına rağmen bilinçli insanlar tarafından yapılması durumunda insanı başarıya götürebilir. Geçmiş yıllarda en küçük bir biti > bile il dışından getirtiliyordu. Hatta bazı özel bitki türleri yurt dışından getirtilirdi. Bunun hem bireye hem ' de develte bir maliyeti yardır. Oysa uygun koşullar yaratıldığında 100’lerce süs bitkisini yerinde ve ucuz üretebilirsiniz” diye konuştu.

 Sertifikalı meyve fidanlarını bilinçli çiftçi alıyor

 Kentimizde süs bitkileri ve aşılı fidan üretiminde eksiklik olduğu için Gültekin Fidan Market & Peysaj’ı açtıklarını belirten İlbas, “Yaklaşık 13 yıldır aşılı fidan yetiştiriyorduk. Ancak iki yıl önce Batalhöyük Mahallesi Gaski Spor Tesisleri kavşağındaki 11 dönüm arazi üzerinde üretime başlayınca süs bitkileri de yetiştirmeye başladık. Bilinçli çiiftçilerin tercihi olan meyve fidanlarının yanı sıra, burada yetiştirebildiğimiz hemen her türlü ürünü yetiştirmeye çalışıyoruz. Bitkileri hem kendimiz üretiyoruz, hem de dışardan satın alıyoruz” dedi.

Mavi ladin, himalaya sediri, ardıç, köknar gibi yüksek rakkımlı tepelerin bitkilerini Bolu ve İzmir’den getirdiklerini belirten İlbas, 40 çeşidi mevsim çiçekleri olmak üzere yaklaşık 300 çeşit bitki üretildiğini söyledi.

 Meyve fidanlarına yüzde 100 tutma garantisi

Aşılı meyve fidanlarından ceviz, zeytin, kiraz, elma ve benzerlerinin yalnız ilimizdeki bilinçli çiftçiler tarafından değil, Adana, Mersin, Kilis, Adıyaman, Hatay ve Mardin’deki çiftçiler tarafından da ‘tercih edildiğini belirten İlbas, “Üretime dönük olunmasının ■ hem Gaziantep hem de ülke ekonomisine katkısı var. Gaziantepliye ulaşım masrafı olmaksınız yarı fiyatına ürün satıyoruz. Ancak bu işi Gaziantep’te yapmanın bir takım zorluklan da yok değil. Gaziantep’in her ta- . rafı kil, killi toprakta bitki yetişmiyor. Bire-cik’ten ya da İzmir Menderes Ovası’ndan milli, kumlu toprak getirtiyoruz. Çiftlik gübresi kullanıyoruz. Gübreyi Adıyaman’dan getirtiyoruz. Bir kamyon gübre 300 milyon. Fidanları İzmir Ödemiş’ten getirtiyoruz. Bir kamyon fidanın nakliye ücreti bir milyar 500 milyon. Oysa burada üretilse çok daha ucuza gelirdi” şeklinde açıklama yaptı,.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *