ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Eski nakışları gün yüzüne çıkarıyor

Eski nakışları gün yüzüne çıkarıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Gaziantep’te kadınların işlediği eski nakışları değerlendiren Ebru Beslen, ‘Kadınlar eski nakışlarını sandıkta bekletmes
Gaziantep’te kadınların işlediği eski nakışları değerlendiren Ebru Beslen, ‘Kadınlar eski nakışlarını sandıkta bekletmesinler, atmasınlar getirsinler değerlendirelim’ şeklinde konuştu.

Gaziantep’te yıllardır nakış işleyen Ebru Beslen, yaklaşık bir yıldan beri açmış olduğu dükkanda eski nakışları gün yüzüne çıkarıyor. Farklı yörenin nakışlarının bulunduğunu Ebru Çeyiz dükkanında, 50 yıllık önce dikilen nakışların da olduğunu söylüyor. Beslen, “Her türlü dikiş dikiyorum. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum. Daha önce evimde çalışıyordum. Ama daha sonra işlerim genişledi. Ben de dükkan açtım. Ben dikiş dikerek bu işe başladım. Eski nakışları tekrar kullanacak hale getiriyorum. Asıl amacım eski nakışları tekrar değerlendirmek. Kadınlar bu eski nakışlara emek veriyorlar. Bende emek verdikleri bu nakışları sandıktan çıkarıp tekrar kullanacak hale getiriyorum. Bu emeğin çöpe atılmaması için gün yüzüne çıkarıyorum de diyebiliriz” dedi.
‘Bu fikrin nasıl ortaya çıktığı’ sorusuna Beslen şu şekilde yanıtladı: “Benim eski nakışlarım vardı, sandıkta duruyordu, kullanılmıyordu ben de bunları bir kumaşa geçirdim. Herkes çok beğendi. Annemin emeğini değerlendirmek ve tekrar yaşatmakla başladım. Eski nakışları değerlendirme fikri bu şekilde ortaya çıktı.”
‘Onları öyle çöpün içinde
görünce çok üzülüyorum’
Elli yıllık nakışların kumaşlarını değiştirerek tekrar kullanacak hale getirdiğini söyleyen Beslen,
“Ben bir buçuk yıldır eski nakışları gün yüzüne çıkarıyorum. Antika olan nakışlar da var. Bunlar neredeyse 50 yıllık nakışlardır. İşlenen bu nakışların orijinaline zarar vermeden başka bir kumaşa geçiriyorum. Yani sadece kumaşı değiştiriyorum. Genelde eski olan nakışları müşterilerim getiriyor. Bazen satanlar oluyor , bazen de atanlar oluyor. Çöpten çıkardığım eski nakış çok oluyor. Onları öyle çöpün içinde görünce çok üzülüyorum” ifadelerinde bulundu.
‘Eskileri değerlendirip
satışa sunuyorum’
Kadınların işlediği bu nakışların uzun bir emek sonucunda ortaya çıktıklarını belirten Beslen, “Her şeyden önemlisi zaman ve göz emeği var. Buna üzülüyorum. Atılması ve kullanılmaması çok zoruma gidiyor. Kadınlar işledikleri bu nakışlara anılarını, değerlerini ve belki de acılarını mutluluklarını katıyor. Hatıraları var. Bütün bunları düşününce bunların çöpe gitmesine üzülüyorum” dedi. Beslen, gün yüzüne çıkardığı bu nakışları kullanacak hale getirip satışa sunuyor. Esra Aydın
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *