ANASAYFA arrow right Güncel

Eski kara düzen yöntemler artık kalmadı, günümüzde dünyasında veri çok değerli

YAYINLAMA: 25 Eylül 2022 / 19.33
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2022 / 19.33
Temaslarda bulunmak ve açılışlara katılmak üzere Gaziantep’e gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Akıllı ŞehirmVeri Koordinasyon Merkezi’nin açılışını yaptı

Günümüzde dünyasında verinin çok değerli olduğunu anlatan Varank, “Günümüzün petrolü ‘Veri’ diyorlar. Gerçekten hangi işi yaparsanız yapın veriye ihtiyacınız var. Eski kara düzen yöntemler artık kalmadı. Yaptığınız işi sonuca ulaştırarak verim alabilmeniz için veriden azami faydalanmanız gerekiyor” dedi.

Varank, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi akıllı belediyecilik, akıllı şehir yönetiminin temelini oluşturuyor. Akıllı belediyecilik ve akıllı şehir yönetiminin temelini oluşturan, bu şehrin her tarafından gelen verilerin bu merkezde depolandığı, ama depolanan verilerinde başta yapay zekâ olmak üzere gerekli teknolojilerle değere dönüştürüldüğü ve şehir hayatının yönetiminde kullanıldığı bir merkezi kentimize kazandırdık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Kalkınma Ajansı ile birlikte destek vermeye çalıştık” açıklamasında bulundu.

Bu merkez diğer belediyelere örnek olacak bir uygulama

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Şehir Veri Koordinasyon Merkezi’nde akıllı şehirciliğin en güzel uygulamalarını hayata geçireceğini dile getiren Bakan Varank, “Şoförlerin uyuklamasının denetlenmesinden şehir trafiğine kadar tüm uygulamalar bu merkezden yönetilecek. Bu işleri yapabilmek için vizyoner olmak ve dünyayı takip etmek lazım. Fatma Şahin Başkanımız da hem dünyayı takip ediyor hem de uluslararası fonlardan nasıl yararlanırımın en iyi örneğini burada uygulamış oluyor. Bu da diğer belediyelere örnek olacak bir uygulama” diye konuştu.

Türkiye’de gönül belediyeciliğinden mahrum kalan şehirlerin olduğuna dikkat çeken Varank, “Belediyecilik nasıl yapılır, insana dokunan belediyecilik nasıl olur görmek isteyen varsa AK Partili belediyelere bakabilirler. İstanbul, İzmir ve Ankara’yı toplasanız bir Fatma Şahin etmez. Gaziantep’e hizmet etmeye devam edeceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, her projede her türlü katkıyı vermeyi sürdüreceğiz” şeklinde ifadeler kullandı.

Gaziantep’in bilgiyi açık veriye dönüştürmüş olması gerçekten çok değerli

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasını şu şekilde noktaladı: “DATA’nın açık veriye dönüştürülüp, insanların kullanımına sunulması çok doğru bir uygulama. Bakanlık olarak açık veri ile ilgili çalışmamızı tamamladık. Yakında hem araştırmacıların hem de diğer kurumların hizmetine sunacağız. Gaziantep’in bilgiyi açık veriye dönüştürmüş olması gerçekten çok değerli.”  

Gaziantep, Akıllı Şehir Veri Koordinasyon Merkezi projesi ile Kore Arazi, Altyapı Ulaştırma Bakanlığı (MOLIT) tarafından yürütülen K-City Network, Global Akıllı Şehirler İş birliği Programında dünyada seçilen 16 şehir arasına girmeyi başardı. Kore Hükümeti Bakanlığı MOLIT tarafından ve yurt içi İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan hibeler ile finanse edilen proje merkezi Büyükşehir’in veri üreten önemli alanlarını tek bir çatı altında toplayıp, üretilen verilerin yapay zeka destekli analizini elde ederek şehir için en uygun hizmetlerin sunulmasını sağlayacak. Koordinasyon merkezi; güvenlik, fen işleri, itfaiye, zabıta, trafik sinyalizasyon ve kent estetiği gibi alanlarda aktif hizmet vermeye başladı. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *