ANASAYFA arrow right Siyaset

Eski Bakan Halis: HDP'yi etkisizleştirip erken seçim yapacaklar

Eski Bakan Halis: HDP'yi etkisizleştirip erken seçim yapacaklar
YAYINLAMA: 19 Mart 2021 / 13.41
GÜNCELLEME: 19 Mart 2021 / 13.41
HDP'ye ilişkin açılan kapatma davasını değerlendiren eski Bakan Ziya Halis, ‘HDP’yi etkisizleştirip, erken seçim yapabileceklerini düşünüyorum’ dedi.

Yargıtay Başsavcısı, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dava açtı. HDP'ye ilişkin açılan kapatma davasını değerlendiren Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ziya Halis, iktidarın uzun zamandır HDP’yi ötekileştirme için yoğun bir çaba içinde olduğunu söyledi. Son süreçte bu çabanın hızlandırıldığını söyleyen Halis, “Bu hızlandırmanın pek çok sebebi olabilir ama bu durumu HDP’yi etkisizleştirip bir erken seçim yapabileceklerini düşünüyorum” dedi. 

‘HDP’nin dağıtıldığı bir seçim istiyorlar’

HDP’nin etkisizleştirildiği ve dağıtıldığı bir seçim yapılmak istendiğini söyleyen Halis, “Eğer 2023 yılında bir seçim yapmayı planlasalardı bu hızlandırmayı şimdiden yapmazlardı. HDP’ye kapatılma davası açılmasının seçim sürecine yapılmasını kendileri açısından iyi olur diye düşünüyorum” dedi. 

‘Erdoğan Bahçeli’nin politikalarına mahkûm’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin politikalarına mahkûm olduğunu söyleyen Halis, “MHP, AKP’nin bu mahkûmiyet durumunu kendileri açısından çok iyi değerlendiriyor. Devlet Bahçeli Kürt sorunu konusunda Kürt anasını görmesin yaklaşımı içerisinde” dedi. 

‘Gergerlioğlu’nu cezalandırmak istediler’

HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin de konuşan Halis, “Ben Gergerlioğlu’nu milletvekili olmadan önce tanıyorum. Kendisi insan hakları aktivisti, demokrat, özgürlükçü ve barış yana olan birisidir. Milletvekili olduktan sonra da bu çalışmalarını ete kemiğe büründürdü. Yaptığı çalışmaların halkta bir karşılığı oldu. Mağdur edilen kesimlerin ona karşı ilgisi arttı. Ve bunun karşılığında da kendisini cezalandırmak istediler” dedi. 

‘HDP’yi cezalandırmak istiyorlar’

Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle HDP’yi de cezalandırmak istediklerini söyleyen Halis, bu cezalandırmanın nedeninin ise HDP’nin istediği kalıba girmediğinden kaynaklandığını söyledi. Halis sözlerine şöyle devam etti:

“HDP demokrasi mücadelesi üzerinde yoğunlaştı ve Kürtlerin meşru ve demokratik taleplerini dile getirdi. Bu durum iktidarı rahatsız etti. Diğer bir yanı ise 2019 yılında yapılan seçimlerde Kürtler, AKP’ye seçimi kaybettirdiler. Bunun bedelini ise ödemesini istiyorlar. Böylece kendileri için ‘zararlı’ olarak gördükleri siyasi hareketi kapatmak istiyorlar. Vatan, millet, sakarya diyenler bu yaptıkları ile ülkeyi daha mı iyi noktaya taşıyacak, daha mı huzurlu olacağız, barış mı gelecek, ülke daha mı zenginleşecek, kesinlikle buna inanmıyorum.”

‘Huzursuz bir ülke olacağız’

Ülkenin daha kötü bir noktaya gideceğini söyleyen Halis, “Daha zor şartlar altında daha huzursuz bir ülke olacağız. Daha çok insanlarımız mağdur olacak. Dolayıyla yanlış yoldalar. Bu yanlıştan benim sözümle dönmeyebilirler ama yıllarını demokrasi için vermiş biri olarak, insan hakları için mücadele eden ve Kürtlerin haklı ve meşru taleplerini destekleyen biri olarak bu yaşananları herkese anlatacağım” dedi. 

‘Tamamen algı yaratmaya çalışıyorlar’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’na ilişkin de konuşan Halis, “Tamamen algı yaratmaya çalışıyorlar. Açıkladıkları Ekonomi, Hukuk reformlarının samimiyetine kesinlikle inanmıyorum. AKP iktidara geldiğinde ümitlenmiştim ancak daha sonra yaptıkları ile öyle olmadığını gördüm. Gördüm ki bunlar sadece kendi ideolojilerini temsil ediyorlar” dedi. 

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *