ANASAYFA arrow right Yaşam

Eski Almanya Başbakanı Merkel, UNESCO Barış Ödülüne layık görüldü

YAYINLAMA: 24 Ağustos 2022 / 15.03
GÜNCELLEME: 24 Ağustos 2022 / 15.03
UNESCO Barış Ödülü Jüri Başkanı Mukwege, Merkel’in 2015’te başta Suriye, Irak, Afganistan ve Eritre'den gelen 1,2 milyondan fazla mülteciyi kabul etmesinin etkileyici olduğunu belirtti.

Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel'e, mülteci krizinin yaşandığı yıllarda çok sayıda mülteciyi kabul ettiği için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Barış Ödülü’nün verileceği açıklandı.

UNESCO'nun internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, bu yılki “Félix Houphouët-Boigny-UNESCO Barış Ödülü”ne eski Almanya Şansölyesi Merkel'in layık görüldüğü bildirildi. Merkel’e verilen ödüle dair değerlendirmede bulunan UNESCO Barış Ödülü Jüri Başkanı Denis Mukwege, "2015 yılında başta Suriye, Irak, Afganistan ve Eritre'den gelen 1,2 milyondan fazla mülteciyi kabul etme konusundaki cesur kararı, jüri üyelerini derinden etkilemiştir" ifadelerini kullandı.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay ise Merkel'in mülteci krizi karşısındaki gayretlerini takdirle karşıladığının altını çizerek, "Acı çekmek evrenseldir. Bu yüzden acıları dindirmeye yönelik çözümler de evrensel olmalı. Barışı sağlamak, acı çekenlere kapıları açmaktır" dedi.

Ödülün eski başbakana ne zaman takdim edileceğine ise belirtilmedi.

2005'ten 2021'e kadar Almanya'yı yöneten Angela Merkel, mülteci krizinin yaşandığı 2015'te diğer Avrupa hükümetlerinin aksine mültecileri ülkeye kabul etmesiyle öne çıkmıştı.

UNESCO BARIŞ ÖDÜLÜ

Félix Houphouët-Boigny UNESCO Barış Ödülü 1989 yılından itibaren Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve UNESCO Anayasası uyarınca barışın teşvik edilmesine, araştırılmasına, korunmasına veya sürdürülmesine önemli ölçüde katkıda bulunan kişi ile özel veya kamu kuruluşlarını onurlandırmak için takdim ediliyor. Aralarında Nelson Mandela, Frederik W. De Klerk ve eğitim alanındaki çalışmaları nedeniyle ödüle layık görülen Jimmy Carter gibi pek çok dünyaca ünlü isme bu ödüle layık görülmüştü.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *