ANASAYFA arrow right Güncel

“Eşitlik Birimleri Mevcut Durum Analizi” yayımlandı

“Eşitlik Birimleri Mevcut Durum Analizi” yayımlandı
YAYINLAMA: 18 Haziran 2021 / 20.00
GÜNCELLEME: 18 Haziran 2021 / 21.26
Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği tarafından hazırlanan “Eşitlik Birimleri Mevcut Durum Analizi” raporu yayımlandı

Raporda, belediye içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalar yapmak ve belediyenin idari sınırları içinde toplumsal cinsiyet eşitliğini yerleştirmek üzere, son 10 yılda kurulmuş olan eşitlik birimleri odak noktasına alınmaktadır.

1390 Belediyenin Yalnızca 34’ünde Eşitlik Birimi Bulunmaktadır

Türkiye’de 30’u büyükşehir belediyesi olmak üzere 1390 belediye bulunmaktadır. Bu belediyelerin yalnızca 34’ünde Eşitlik Birimi vardır. Raporda, eşitlik birimlerinin kurumsal yapılanmalarına biraz daha yakından bakılması hedeflenmekte ve eşitlik birimlerinin bu işlevlerini ne kadar yerine getirebildikleri değerlendirilmektedir. Eşitlik birimlerinin mevcut durumunu ortaya koymak, belediyelerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerleşmesi için nasıl bir yol izlenebileceğine dair ipuçları da vermektedir.

Belediyelere Bağlı Bulunan Sığınmaevi Sayısı 32’dir

Belediyelerin, kamu politikalarının üretiminde etkili ve sorumlu birimler olmaları sebebiyle hem temel belgeleri toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde incelenmiş; hem de kadınlar, çocuklar, engelli bireyler ve yaşlı bireyler başta olmak üzere dezavantajlı konuma itilmiş, kırılgan gruplara yönelik hizmetlerine bakılmıştır. Belediye bünyesinde bulunan sığınmaevi ve Kadın Danışma Merkezi hizmetleri, bu kapsamda özellikle değerlendirilmiştir. Türkiye’de 1390 belediyeye bağlı bulunan sığınmaevi sayısı 32’dir ve bu sığınmaevlerinin 10’u Büyükşehir Belediyelerine bağlı olarak hizmet vermektedir. 10 adet Kadın Danışma Merkezi de yine büyükşehir belediyelerine bağlı hizmet sunmaktadır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *