ANASAYFA arrow right Yaşam

Eşit, adil ve hızlı bir adalet sistemine ihtiyacımız var

Eşit, adil ve hızlı bir adalet sistemine ihtiyacımız var
YAYINLAMA: 12 Eylül 2021 / 19.05
GÜNCELLEME: 12 Eylül 2021 / 19.36
Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, hâkim ve savcıların avukatların görüşme taleplerini reddetmesini eleştirdi

Başkan Şarklı, “84 milyon yurttaşımıza eşit, adil ve hızlı bir adalet sistemi gerçekleştirecek bir yargı mekanizmasına sahip olmak lazım. Benden sonraki baro başkanlarının da bu mücadeleye destek vereceğinden eminim” açıklamasını yaptı.

Savcılar, kendilerini adliyenin ve savcı odasının ev sahibi olarak görüyor

Adli yıl açılışı ile birlikte adliyelerde yoğunluğun başladığını kaydeden Şarklı, “Adliyede çalışanlar hâkim, savcı, personel, cezaevi gardiyanı ve avukat puzzelin birer parçalarıdır. Birbirimizi anladığımız, saygı duyduğumuz ve görev tanımı içerisinde işimizi yaptığımızda hiçbir sorun olmaması gerekiyor. Ancak bazen avukatlarımız, duruşma saatlerine uyulmaması konusunda hakimlerle sıkıntı yaşıyor. Bazen savcılar, kendilerini adliyenin ya da savcı odasının ev sahibi olarak görüyorlar. Savcılar görevlerini adliye odasında yapıyor, ama kamu adına Gaziantep halkı adına oradalar. Bu anlamda avukatların dosya ile ilgili görüşme talepleri anlamsız ve sert bir şekilde reddediliyor, bunu anlamak mümkün değil” diye konuştu.  

Gaziantep Barosu’na kayıtlı 3 bin avukatın derdi adalet

Şarklı, “Adliye çalışanları makinenin birer dişlisidir. Bu dişlilerden herhangi biri zarar hâkim ve savcılarında zarar göreceğini anlamalarını istiyoruz. Herkesin herkesle görüşebilmesi gerekiyor. Gaziantep Barosu’na kayıtlı 3 bin avukatın derdi adalet. Adaletin yanı sıra dosyaların hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması lazım. Bu anlamda avukat müvekkiline hesap veriyor. Adliye de yaşanan sorun ve sıkıntıları anlatmakta zorlanıyoruz. Hâkim ve savcıların empati kurmasını istiyoruz. Her şeyden nem kapılmamalı, kapıların açık olması gerekiyor. Avukatın dosyası hakkında bilgi alması en doğal hakkıdır. Bu konuda gerek hâkim gerekse savcı ile görüşülmesinde bir sakınca olmaması lazım” dedi.

Amacımız adaletin hızlı, etkin ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesi

Avukatlara yeteri kadar değer verilmediğini vurgulayan Şarklı, “Hâkim ve savcıların tutum ve davranışlarından şikayetçi olan yüzlerce avukat hâkim ve savcı oldu. Aynı kişilerin bu olumsuz tavırları sergilemeleri insanın içini acıtıyor. Böyle bir tutumu anlamakta zorlanıyorum. Biz kendilerinden özel bir ilgi, alaka ve iltimas istemiyoruz. Örneğin; bir kadına şiddet dosyası varsa bunun aciliyetini anlatmalıyım. Hâkim ve savcı da bu konuda gerekli hazırlığını yapabilmeli ve karar verebilmeli. Bizim istediğimiz bu. Amacımız adaletin hızlı, etkin ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesi” ifadelerini kullandı.

Hiç kimse kanun ve kamunun gücünü arkasına alıp Ali kıran baş kesen olmamalı

Avukata şiddet konusuna değinen Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Genel anlamda mimar, mühendis, doktor ve sağlık memuru da olsa insanların hoşgörüsüzlüğü ve saldırganlığı var. Bunları cezasızlık ve tutuklanmama cesaret veriyor. Hâkim, savcı, ya da bir avukata hakaret edilmesi arasında fark olmamalıdır. Kimse kanunlardan üstün değil ve hiç kimse kanun ve kamunun gücünü arkasına alıp Ali kıran baş kesen olmamalı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *