ANASAYFA arrow right Dünya

Ermenistan Cumhurbaşkanı Genelkurmay Başkanı'nı görevden almayı reddetti

Ermenistan Cumhurbaşkanı Genelkurmay Başkanı'nı görevden almayı reddetti
YAYINLAMA: 28 Şubat 2021 / 18.03
GÜNCELLEME: 28 Şubat 2021 / 18.03
Cumhurbaşkanı Sarkisyan yaptığı açıklamada "Bugün silahlı kuvvetler personelinin savaşa katıldığı açıktır. Desteğimize ve ilgimize her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadır" dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Başbakan Nikol Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı Onnik Gasparyan'ı görevden alan kararnamesini imzalamayı reddetti. Paşinyan kararnameyi tekrar Sarkisyan'a gönderdi.

Agos gazetesinde yer alan habere göre; Cumhurbaşkanının basın servisi  konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Cumhurbaşkanı Sarkisyan yetkililer, parlamento ve parlamento dışı güçler, silahlı kuvvetlerin en yüksek komutan kadrosu temsilcileri ile bu konuda istişare ve toplantılar yaptı.

Kararname taslağı cumhurbaşkanının yönetiminde incelendi, önde gelen avukatlar ve bağımsız uzmanlarla kapsamlı bir şekilde tartışıldı.

Avukatların ve bilirkişilerin görüşleri ile birlikte kanun hükmünde kararname tasarısının Anayasa ile çeliştiği sonucuna varıldı.

Bir kez daha cumhurbaşkanının herhangi bir siyasi gücü savunmadığını ve kararları yalnızca devlet ve ulusal çıkarlara göre verdiğini vurguluyoruz.

Bugün silahlı kuvvetler personelinin savaşa katıldığı açıktır. Desteğimize ve ilgimize her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadır. Ordu ve personel sorunlarının çözümü önceliklidir ve hiçbir durumda göz ardı edilemez. Yaratılan durum sistematik ve karmaşık çözümler talep eder ve ülkedeki mevcut durum dikkate alınmadan sık personel değişikliği ile çözülemez"

Başbakan Paşinyan ise karar taslağını tekrar Cumhurbaşkanı Sarkisyan'a gönderdi. Paşinyan facebook'tan yaptığı açıklamada "İmzalamasını umarak kararnameyi tekrar Cumhurbaşkanı'na gönderiyorum" dedi.

Ermenistan'da neler oldu?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ konusundaki çatışmaları sona erdiren anlaşma üzerine istifa etmesini isteyen protestocularla karşı karşıya kaldı.

Rusya'nın aracılık ettiği anlaşma uyarınca Azerbaycan savaş sırasında "kontrol sağladığı" bölgeleri elinde tutuyor.

Ermenistan'ın başkentindeki Özgürlük Meydanı'nda binlerce protestocu Paşinyan'ın Azerbaycan ile barış anlaşmasını kabul etmesini kınayarak "Nikol bir hain" ve "Nikol, git" sloganları attı.

Btün bunların ardından perşembe günü Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı'nın Nikol Paşinyan ve hükümetini istifaya çağırdı.  Ardından, Paşinyan halkı, "devrimi savunmak için" sokaklara çağırdı. Paşinyan'ın da aralarında olduğu halk, darbe girişimini protesto etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *