ANASAYFA arrow right Güncel

Erkekler, “güvenli ülke” İsveç’te 5 haftada 6 kadını öldürdü

Erkekler, “güvenli ülke” İsveç’te 5 haftada 6 kadını öldürdü
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2021 / 15.06
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2021 / 15.06
Cinayetlerin ortak noktası yakın ilişkide oldukları erkeklerin tutuklanmış olması

İsveç'te sadece son 5 hafta içinde erkekler 6 kadını öldürdü. Genelde cinsiyet eşitliği alanında övgü alan ülkede, aile içi şiddet tartışması yeniden gündeme geldi.

bbc’den Maddy Savage’in haberine göre, erkeklerin öldürdüğü kadınlar, 3 farklı bölgede 3 farklı kuşaktan kadınlardı,  ancak hepsindeki ortak unsur, yakın ilişkide oldukları bir erkeğin tutuklanmış olması.

Cinayetlerin ikisi gündüz vakti, sokak ortasında işlendi. Biri, ülkenin güneyindeki kırsal kesimde yer alan bir kasabanın merkezinde, diğeri ise başkent Stockholm'un güneyindeki üniversite kenti Linkoping'de, bir otobüs garajında.

Stockholm'ün dar gelirlerin yaşadığı, yüksek katlı binalarla dolu dış mahallesi Flemingsberg'te bir kadın, 4 küçük çocuğuyla birlikte yaşadığı apartman dairesinde bıçaklandı. Cinayet şüphesiyle tutuklanan erkeğin, iyi tanıdığı biri olduğu belirtiliyor

“Normal değil”

18 yaşındaki kızı Emma-Louise ile birlikte Flemingsberg'te alışveriş yapan 51 yaşındaki Kristian Jansson, "Bence bu daha çok yüzeye çıkartılmalı, kadına yönelik bu şiddet, çünkü normal değil" diyor.

Loise ise, son cinayetlerin tek başına nadiren dışarı çıktığı bölgedeki kadınların güvenliği konusundaki kaygıları daha da artırdığını vurguluyor. "Öyle çok da güvende değilim. Çünkü burada cinayet işleyebilecek çok sayıda insan var" diyor.

Erkek şiddeti arttı

Son kadın cinayetleri dalgası, dünyanın en güvenli ve en yüksek düzeyli cinsiyet eşitliğine sahip ülkelerinden biri olma şöhretine sahip İsveç'te kadına yönelik şiddetle ilgili kaygıların arttığı bir dönemde işlendi.

2020'de kadınların yakın ilişkide oldukları birinden şiddet gördüğü 16 bin 461 saldırı vakası bildirildi. Bu, Ulusal Suç Önleme Konseyi'nin verilerine göre bu 14 bin 261 vakanın bildirildiği 2019'a kıyasla yüzde 15,4'lük bir artış anlamına geliyor.

"Feminist hükümet"

İsveç Cinsiyet Eşitliği Bakanı Marta Stenevi son şiddet olaylarından dolayı "dehşete düştüğünü ve üzüldüğünü" ancak olanlara şaşırmadığını söylüyor.

Stenevi "İsveç'te cinsiyet eşitliğinde birçok aşıdan önemli bir mesafe kat ettik ama hala kadınları baskılayan toplumsal yapılarla birlikte yaşıyoruz" diyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *