ANASAYFA arrow right Yaşam

Erkekler, 18 yılda 6 bin 732 kadın öldürdü

Erkekler, 18 yılda 6 bin 732 kadın öldürdü
YAYINLAMA: 07 Mart 2021 / 18.54
GÜNCELLEME: 07 Mart 2021 / 20.06
Türkiye’de erkeklerin geliri kadınlardan yüzde 31 fazla. Ücret gelirlerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği artıyor. Ücretli kadın ve erkekler arasındaki gelir eşitsizliği büyüyor. 2006 yılında yüzde 12 olan ücret farkı 2019’da yüzde 20,7’ye yükseldi. Kendi hesabına çalışan erkeklerin geliri, kadınlardan yüzde 77,3 fazla

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye'de Kadın Hakları İhlalleri” başlıklı raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre; Türkiye’de erkeklerin geliri kadınlardan yüzde 31 fazla. Ücret gelirlerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği artıyor. Raporda son 18 yılda 6 bin 732 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Sığınma evlerinde 10 bin kadına 1 yer bile düşmüyor

Türkiye'de Kadın Hak İhlalleri Raporu’na göre, 17 bin kadın tutuklu ve hükümlünün yanında 800’ü 3 yaş altı bebek olmak üzere 3 bin çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde kalıyor. Yargının da kadını korumadığının altı çizilen raporda,  erkek şiddetinin normalleştirildiği ifade edildi.

Raporda kadınların erkek şiddetinden korunacağı kadın sığınma evlerinin yetersizliğine vurgu yapıldı ve “83 milyonluk ülkemizde nüfusun yarısını kadınlar oluşturuyor. Ancak ülkemizde sığınma evlerinin toplam kapasitesi yalnızca 3 bin 482. Sığınma evlerinde 10 bin kadına 1 yer bile düşmüyor” denildi.

Cezaevlerinde 17 bin kadın tutuklu ve hükümlü kadın var

Rapora göre; Türkiye’deki cezaevlerinde 17 bin kadın tutuklu ve hükümlü kadın bulunuyor ve bu kadınların yanında 800’ü 3 yaş altı bebek olmak üzere 3 bin çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde kalıyor.

Rapordan öne çıkanlar şöyle:

*2013-2020 yılları arasında iş cinayetlerinde 965 kadın hayatını kaybetti.

* Türkiye’de erkeklerin geliri kadınlardan yüzde 31 fazla. Ücret gelirlerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği artıyor. Ücretli kadın ve erkekler arasındaki gelir eşitsizliği büyüyor. 2006 yılında yüzde 12 olan ücret farkı 2019’da yüzde 20,7’ye yükseldi. Kendi hesabına çalışan erkeklerin geliri kadınlardan yüzde 77,3 fazla.

*Dünyanın 39 ülkesinde kız ve erkek çocukları mirastan eşit pay almıyor. Dünya kadınlarının yüzde 30’u partnerlerinin fiziksel ve/veya cinsel şiddetine maruz kaldığını ifade ediyor.

*Toplumsal eşitliğin en yüksek düzeyde olduğu ilk 5 ülke; İzlanda, Norveç, Finlandiya, İsviçre ve Nikaragua. Toplumsal eşitliğin en düşük düzeyde olduğu ilk 5 ülke; Yemen, Pakistan, Irak, Suriye ve Çad.

*Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) "2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu"nda da Türkiye 153 ülke arasında yine 130. sırada bulunuyordu.

*Küresel iş gücüne katılım oranı kadınlarda yüzde 63, erkeklerde yüzde 94. Fortune 500 şirketlerinin yüzde 6.6’da kadın CEO görev yapıyor.

Dünyada çocuklarıyla yalnız yaşayan ebeveynlerin yüzde 84’ü kadın

Dünya çapında yüzde 41 oranında kadın doğum yardımı alıyor. Kadınların ev işlerine (ücretsiz) olarak katılımı erkeklerin 3 katı daha fazla. Dünyada kadın parlamenter oranı 2020 yılında 24,9. Dünyada çocuklarıyla yalnız yaşayan ebeveynlerin yüzde 84’ü kadın.

Raporda öneriler ise şöyle sıralandı:

-6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un etkili bir biçimde uygulansın.

-İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin etkili bir biçimde uygulanması.

-Kadın ve erkeğin eşit olduğu kavramının benimsenmesi ve uygulanması.

-Şiddet önlenememiş, tehdit ortaya çıkmış ise 6284 sayılı kanununa göre etkin korunma sağlanması.

-Bir kadın zarar görmüş ise etkin kovuşturma ve yargılama; cezasızlığa neden olan indirimlerin, tahliyelerin uygulanmaması.

-Kadınların geleceğe dönük olarak ekonomik ve sosyal açılardan güçlendirilmesi.

-Hukuksal düzenlemelerin kesinlikle kadına yönelik her tür şiddeti ortadan kaldırır nitelikte olacak şekilde düzenlenmesi.

-Öğretmenlere, polislere, hakim-savcılara, sağlık görevlilerine kadar tüm kamu çalışanlarına Toplumsal cinsiyet eğitimleri verilmesi.

-AİHM kararları esas alınarak "cezasızlık" kavramı, cezasızlık olgusunun yanlış uygulamalar yüzünden nasıl pekiştirildiği konusunda bilhassa kolluk güçlerine eğitimi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *