ANASAYFA arrow right Güncel

Erdoğan, New York’ta: 14 yıl sonra İsrail başbakanı ile ilk görüşme

YAYINLAMA: 21 Eylül 2022 / 15.58
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2022 / 15.58
BM Genel Kurulu için ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li senatörler ile F-16'ları da görüştü. Erdoğan, senatörlerin "olumlu konuştuğunu" söyledi.

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için gittiği ABD'nin New York kentinde resmi temaslarda bulundu.

Bir dizi hükümet ve devlet başkanı ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün (20 Eylül) bir araya geldiği isimler arasında Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve İsrail Başbakanı Yair Lapid de vardı.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Almanya hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, Scholz ve Erdoğan'ın BM 77. Genel Kurulu görüşmeleri çerçevesinde karşılıklı istişarelerde bulunmak maksadıyla bir araya geldiklerini açıkladı. Açıklamaya göre, iki lider görüşmede ağırlıklı olarak 6 ayı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı.

"Türkiye ile birlikte savaştan endişe duyuyoruz"

Erdoğan ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Scholz, görüşmeyle ilgili özetle şöyle konuştu:

"Öncelikle, Türkiye ile birlikte, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştan endişe duyuyoruz. Doğal olarak, tahıl ihracatı konusunda varılan anlaşmanın tehlikeye girmemesi gerektiğini konuştuk.

"Son zamanlarda, Rusya'nın yakında bu ihracatı durdurmaya çalışacağı gibi bazı açıklamalar yapıldı. İkimiz de şunu açıkça söylüyoruz: Bu olmamalı. Bu anlayış her zaman devam etmelidir. Bunun için de çok açık bir şekilde çalışıyoruz."

14 yıl sonra bir İsrail başbakanı ilk görüşme

Erdoğan, dün İsrail Başbakanı Yair Lapid ile de bir araya geldi. İki liderin görüşmesi basına kapalı gerçekleştirildi.

Görüşmenin ardından İsrail Başbakanlık Ofisi'nden bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Lapid'in Erdoğan'a Türkiye topraklarında İran tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan saldırılarla ilgili iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımından dolayı teşekkür ettiği, ayrıca Gazze Şeridi'nde 2014'ten beri kayıp olan iki İsrail askerinin durumunu da gündeme getirdiği" ifade edildi.

Erdoğan ve Lapid'in görüşmesi, Erdoğan'ın 14 yılın ardından bir İsrail başbakanı ile ilk görüşmesi olma özelliği taşıyor.

Erdoğan, en son Aralık 2008'de dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Ankara'da bir araya gelmişti.

Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler, bunu takip eden yıllarda dalgalanmalar yaşarken en son 17 Ağustos 2022'de iki ülke arasında diplomatik normalleşme kararı alınmış, karşılıklı büyükelçi atanmıştı.

Erdoğan: ABD, F-16'lar hakkında olumlu konuştu

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reuters haber ajansından Hümeyra Pamuk'un ABD'li senatörler ile F-16 savaş uçakları konusunda New York'ta yaptığı görüşmeye ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, F-16'lar konusunda ABD'li senatörlerin "olumlu konuştuğunu" söyledi.

Cumhurbaşkan ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, New York'ta senatörler Lindsey Graham ve Chris Coons ile bir araya gelmişti.

Türkiye, 40 adet F-16 ve 80'e yakın F-16 modernizasyon kiti almak için Ekim 2021'de ABD'ye başvurmuştu.

Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında 2021 Ekim ayında yapılan görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Biden'ın olumlu yaklaşımını gördüm" açıklamasını yapmıştı. (SD)

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *