ANASAYFA arrow right Güncel

Erdoğan: Afgan ekonomisini ayağa kaldırmak lazım

Erdoğan: Afgan ekonomisini ayağa kaldırmak lazım
YAYINLAMA: 28 Kasım 2021 / 19.37
GÜNCELLEME: 28 Kasım 2021 / 19.37
Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta Afganistan ekonomisinin ayağa kaldırılmasına ilişkin konuşan Erdoğan, Kızılay ve 'STK'ların bu ülkede faaliyetlerini arttırdığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisi AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle krizle sarsılıp dünya gündemine otururken, Afganistan ekonomisine ilişkin 'çözüm reçetesi' sunması dikkat çekti. Türkiye'de Merkez Bankası'nın faiz kararları sonrası Türk Lirası'nda tarihi değer kaybı ve dövizde rekor yükseliş yaşanırken, Erdoğan, Afganistan ekonomisinin ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin, ülkeler ve bölge için hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlıklarının 30. yıl dönümünü tebrik etti.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nı daha çok sahiplenmeleri, reform sürecini devam ettirmeleri ve güçlü bir bütçeyle etkin kılmaları gerektiğine inandığını anlatan Erdoğan, sözlerinin devamında Afganistan ile ilgili konuştu. Erdoğan şunları kaydetti:

‘AFGANİSTAN’DA ORTAK HEDEFİMİZ; BEKLENTİLERİ KARŞILAYACAK BİR YÖNETİM’

"Ciddi bir insani ve ekonomik krizle karşı karşıya bulunan Afganistan'da bir an evvel kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesi önemlidir. Ülkenin tüm kesimlerinin beklentilerini karşılayacak bir yönetim anlayışının geliştirilmesi ortak temennimiz ve hedefimizdir. Afganistan'da sağlık, eğitim gibi kritik sektörler dahil temel devlet yapılarının işler halde tutulması yönündeki çabaları destekliyoruz. Tüm bölgemizi etkileyecek bir mülteci krizinin önlenmesi için Afgan ekonomisinin ayağa kaldırılması gerekiyor.”

KIZILAY VE ‘STK’LAR AFGANİSTAN’DA FAALİYETLERİNİ ARTTIRMIŞ

“Türk Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarımız, bu ülkede giderek büyüyen açlık ve kıtlık tehlikesine karşı insani yardım faaliyetlerini artırdılar. İran'a uygulanan tek taraflı yaptırımların son bulması ve tüm tarafların, kapsamlı ortak eylem planına geri dönerek yükümlülüklerini yeniden üstlenmeleri, bölgemizin ekonomik refah ve istikrarına katkı sağlayacaktır."

‘AZERBAYCAN’IN YANINDAYIZ’

Azerbaycan'a ilişkin de yorumda bulunan Erdoğan "Azerbaycan'ın, bölgede refahın artması için birbiri ardına hayata geçirdiği projeler takdire şayandır. Bu adımlar, bölgede normalleşme çabalarını destekleyecektir. Türkiye olarak bu süreçte Azerbaycan'ın yanında olmayı sürdüreceğiz. Teşkilat olarak da Azerbaycan'la tam dayanışma içerisinde olmamız büyük önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *