ANASAYFA arrow right Güncel

Engellilerin normal hayat sürmesi toplumsal duyarlılıkla mümkün

Engellilerin normal hayat sürmesi toplumsal duyarlılıkla mümkün
YAYINLAMA: 13 Mayıs 2022 / 21.12
GÜNCELLEME: 13 Mayıs 2022 / 21.12
Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Çağlayan Erdal, “İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte engelli bireylerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkün. Toplumda engelli çocuklara yaklaşımda ‘Ne yapamadığını değil neler yapabileceğini görün’ yaklaşımı temel alınmalı” dedi.

Türkiye Beyazay Derneği’nin kuruluşuna değinen Erdal, “Derneğimiz, 2022 yılında 30’uncu yılını kutlamış ve kamu yararı statüsü ile Türkiye genelinde 81 ilimizde şubesi olan bir büyük Sivil Toplum Kuruluşudur. 30 yıldır engelli kardeşlerimizin her daim yanlarında olduk ve olacağız. Engelli bireylerin bulunan engel ve eşitsizlikleri ortadan kaldırma konusunda devlet olarak başarı sağlamış bulunmaktayız” tespitini yaptı.

Engellileri engellemek değil onları hayata bağlamalıyız

Engelliler Haftasının, tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının diğer insanlarla eşit ölçüde sağlanması, toplumlarda engelli kişilerin güçlendirilmesi amacı ile oluşturulmuş bir farkındalık haftası olduğunu kaydeden Erdal, “Farkındalığın arttığı farklılıkların kabul gördüğü günleri hep beraber göreceğiz. Engellileri engellemek değil, onları hayata bağlamalıyız. Onlar için geliştirici çözümler üretmeye çaba sarf etmeliyiz. Toplumsal olarak her konuda her yerde yardımcı olmak için vatandaş, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personel istişare ve uyum içinde çalışmalı” açıklamasında bulundu.

 “Türkiye Beyazay Derneği, engellilerin için yapılanların takipçisi olmuş, daha iyi neler yapabiliriz diye çalışmış” diyen İl Başkanı Erdal, “Engelli bireylerin rahat ve huzurlu bir ortamda olması tüm vatandaşlarımızın görevleri arasında olmalı. Unutmayalım ki herkes engelli olabilir. Bu nedenle engellilere bakış açımızı değiştirmeliyiz. Bir kişinin çevresi, engelliliğin deneyimi ve kapsamı üzerinde büyük bir etkiye sahip. Erişilemeyen ortamlar, engellilerin diğerleriyle eşit koşullarda topluma tam ve etkin katılımını engelleyen engeller yaratır. Bu engellerin ele alınması ve günlük yaşamlarının kolaylaştırılması yoluyla, hayata katılımları konusunda ilerleme kaydedilebilir. Hayatın her alanında engellilere saygı göstermek her ferdin görevi. Dernek olarak, özel gereksinimli bireyler ile engelli kardeşlerimizin ihtiyaçlarına sahip çıkmak, toplumsal kabulünü sağlamak haklarını kullanabilen bireyler olmalarına imkân vermek.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *