ANASAYFA arrow right Yaşam

‘Engellilerin en büyük sorunu istihdam ve erişebilirlik’

‘Engellilerin en büyük sorunu istihdam ve erişebilirlik’
YAYINLAMA: 12 Mayıs 2020 / 21.31
GÜNCELLEME: 13 Mayıs 2020 / 18.58

Engelli bireylerin taleplerinin dile getirildiği, Engelliler Haftası salgının gölgesinde yaşanıyor. Salgından en çok etkilenen kesim görme engelli bireyler, her yıl olduğu gibi bu yılki “Engelliler Haftası”nda da taleplerini dile getirdi. Bu süreçte engelli kadınlar neler yaşıyor ve talepleri nelerdir diye konuştuğumuz Altınokta Körler Derneği Gaziantep Şubesi’nin kadın meclis üyesi olan Hülya Çetin,  salgın sürecinde engellilerin ihtiyaçlarını karşılamada ciddi sorunlar yaşadığını ve bu süreçte istihdam sorununun daha da derinleştiğini söyledi.

‘Salgın sürecinden sonra  engellileri daha kötü günler bekliyor’

Salgın sürecinde bağımsız hareket edemeyen engelli kadınların bu süreçte neredeyse hapis hayatı yaşadığına dikkat çeken Çetin, özellikle de görme engelli kadınlar için bir şeyler yapılması gerektiğini dile getirdi.  Salgın süreciyle birlikte engellileri daha kötü günlerin beklediğine dikkat çeken Çetin, özellikle işsizlik ve istihdam sorunun artacağını belirtti. Çetin, “Bence engellilerin en büyük iki sorunu istihdam ve erişilebilirliktir. Çünkü istihdam sayesinde kendi ayakları üzerinde durabilen, maddi sıkıntıları olmayan engelli birey birçok sıkıntısını çözer. Bir diğer sorunu olan erişilebilirlik de engelli bireyin sosyal hayata katılabilmesi için çok önemli. Bu sorunlara bir çözüme bulunması gerekiyor” dedi.

‘Ekonomik krizden en çok etkilenen engelliler’

Bundan sonraki salgın sürecinde engellilerin ekonomik sorunun daha da derinleşeceğine söyleyen Çetin, “Devlet veya özel sektörde, engellileri daha kötü günler bekliyor. Çünkü bir kriz küçük çaplı olabilir, bundan da ilk etkilenecek kesimin engelli toplumudur. Çünkü ülkemizde, ekonomiden en çok etkilenen, çalışmayan engellidir, bağımlı olan engellilerdir. Tüm kadınlar bu süreçte şiddete maruz kalıyor.  Engelli kadınlar da erkek şiddetine maruz kalıyor. Engelli kadınların sorunları salgın sürecinde de devam etti. Yani hiçbir şey değişmedi” ifadelerinde bulundu.

Normal hayatında sürekli dışarı çıktığını ve sosyal olduğunu söyleyen Çetin, salgın sürecinde yaşadığı en büyük sorunu dışarı çıkamamak olurken, temel ihtiyacını karşılamak için dışarıya çıktığında sosyal mesafeyi korumakta zorlandığını söyledi. Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *