ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Engelliler eğitimden dışlanıyor

Engelliler eğitimden dışlanıyor
YAYINLAMA: 23 Ağustos 2021 / 14.46
GÜNCELLEME: 23 Ağustos 2021 / 14.46
Özürlüler için düzenlenen yasa ve yönetmeliklerin eğitim dönemiyle sınırlı kaldığı, resmi ve özel kuruluşlarda yüzde 10 oranında özürlü çalıştırma zorunluluğunun uygulanmadığı bilindirildi. Eğitimde fırsat eşitliğinin sadece sözde kaldığını ifade eden sendika yetkilileri, özürlülerin temel insan hakkı olan eğitimden dışlanarak adeta yok sayıldığını ifade etti.

Eğitim Sen Şubesi Başkamı. Mehmet Bozgeyik, özürlülere gereken ilginin gösterilmediğini ve sorunlara çözüm bulunmadığını belirtirken, özel eğitim kurumlarına teşvik kredisi verildiğini, buna karşılık devlete bağlı özel okul ve kurumlarına aktarılan ödeneklerin yetersiz kaldığına değindi. Özel eğitim okulu olarak kullanılan binaların genellikle eski ilkokul binaları olduğunu, normal okullardaki özel eğitim sınıflarının ise, bodrum katlarında, dar ve karanlık yerlerde açıldığını söyleyen Bozgeyik, özürlülerin yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulan kurumların sağlıklı işletilmediğini, bundan dolayı özürlü çocukları tanıma, yerleştirme ve izleme çalışmalarının sağlıklı olarak yapılamadığını belirterek, çocukların yanlış tanınarak yanlış eğitim programlarına yerleştirildiğine dikkat çekti. Devlet okullarındaki eğitimin maddi yükünün (eğitim araç-gereçleri, temizlik araç-gereçleri, yemek ve servis ücretleri vb.) normal okullarda olduğu gibi çoğunlukla velilerin sırtına yüklendiğini vurgulayan Bozgeyik sözlerine şöyle devam etti:

“Sosyal güvenceleri olan ailelerin özürlü çocuklan için özel eğitim kurumlarına her ay öğrenci başına 250 milyon ödenek eğitimden yararlanmaları sağlanırken, diğer aileler bu hizmetten yararlandırılmıyor. Devletin açıklamış olduğu istatistiki veriler ve bu istatistiklere girmeyen özürlüleri de birlikte ele aldığımızda üç milyonun üzerinde çocuğun özel eğitime ihtiyacı vardır. Oysa Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim okul ve kurumlarında 17 bin 763 kişi özel eğitim hakkından yararlanıyor. 12 Grupta toplanan özel eğitim okul ve kurumlarının sayısı ise sadece 347. Kısaca özel eğitime muhtaç milyonlarca çocuk eğitim hakkından yoksun bırakılmıştır. Devletin anayasal güvencesi altında olan ve uluslararası anlaşmalarla hakları belirlenen toplumun bu kesimi, ne yazık ki bugüne kadar hep görmezden gelinmiştir. Eğitimde fırsat eşitliği sadece boş söz olarak bırakılmıştır. Özürlülerin temel bîr insan hakkı olan eğitimden dışlandığını, yok sayıldığını var olan istatistiki veriler ve yaşamın gerçek görüntüleri ortaya çıkarmaktadır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *