ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enflasyonun hızını üzüm karpuz ve sarımsak kesti

Enflasyonun hızını üzüm karpuz ve sarımsak kesti
YAYINLAMA: 30 Eylül 2022 / 14.44
GÜNCELLEME: 30 Eylül 2022 / 15.27
Temmuz ayı tüketici ve toptan eşya fiyatları bir önceki aya göre daha da geriledi. Devlet İstatistik Enstitüsü yetkilileri, karpuz, üzüm ve sarımsak da bir önceki aya göre % 24 ile 52 oranındaki düşüşün enflasyonu olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Sağlık hizmetlerine yapılan

artış enflasyonu yükseltir

Temmuz ayında belediye otobüsleri ve dolmuş ücretlerine yapılan %25 artışını enflasyonu olumsuz etkilediğini söyleyen Devlet İstatistik Enstitüsü yetkilileri, “Her yıl bu ayda doktor ücretleri, diş bakımı, dolgu, gözlük gibi sağlık hizmetlerine yapılan artışları enflasyonu yükseltir. Gerek taşıma ücretlerinde yapılan zam gerekse sağlık sektöründeki artışlar enflasyonu beklendiği kadar etkilemedi” diyerek, karpuz, üzüm ve sarımsaktaki düşüşün enflasyonda büyük oranda etkili olduğunu ifade ettiler.

Çekirdek enflasyon 30

Bir önceki aya göre tüketici fiyatları yüzde -6 oranında gerçekleşirken, çekirdek enflasyon olarak nitelenen oran %30 olarak seyretti. Tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı ayında %24 olarak gerçekleşirken, bu oran %3 gerileyerek %24 oldu.

Toptan eşya fiyatlarında bir önceki aya göre değişim oranı eksi %5 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre toptan eşya endeksi değişim oranı %25 olarak gerçekleşirken, Çekirdek enflasyon %33 oranında geriledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *