ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enflasyondaki düşüş çarşıda pazarda yok

Enflasyondaki düşüş çarşıda pazarda yok
YAYINLAMA: 27 Kasım 2022 / 17.30
GÜNCELLEME: 27 Kasım 2022 / 17.30
Hükümete rağmen sanayiciler, piyasalardaki iyileşme söylemlerine katılmayarak, halkın alım gücünde bir artış olmadığı gibi vergi adaletsizliğinin devam ettiğini ve hala dünyanın en pahalı enerjisinin tüketildiğine dikkat çekti.

Döviz piyasasındaki durgunluğun halen giderilemediğini ifade eden sanayiciler, enflasyondaki düşüşü çarşıda pazardaki fiyatlar ile ölçmek gerektiğini, halkın sofrasına nasıl yansıdığını görerek değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

Sorunları ertelemek çözüm değil

Karamsar tablo çizmek istemediğini ancak var olan sorunları görmezlikten gelerek toz pembe tablo çizmenin de hiç kimseye faydasının olmadığını savunan OSB eski başkanı Akif Ekici, piyasalarda iyileşme var söylemlerine katılmasına mümkün olmadığını belirterek, bu iyimserliğin tüketici kesiminin, dar gelirli kesimin bütçesine nasıl yansıdığına bakmak gerektiğini vurguladı. İnsanların alım gücünün olmadığı ve Türkiye’nin hala çok ciddi iç ve dış borç batağında olduğunu hatırlatan Ekici, “Bu borçtan kurtulmak için üretimin artması gerek. Ben hiçbir zaman karamsarlıktan yana değilim. Olumsuz tablo çizmek elbette hoş değil. Ama hiçbir zamanda gerçeklerden kaçılamaz. Gerçek sorunlar neyse oturup konuşulup, tartışılıp çözümler aranmalı. Çözüm yerine piyasayı toz pembe, güllük gülistanlık göstermek doğru değil. Sorunları ertelemek çözüm de değil. Önemli olan sorunları çözmektir” dedi.

Enflasyondaki düşüş çarşıya pazara yansımıyor

Enflasyonun düşük olduğunun açıklandığını, ancak çarşıya, pazara veya dar gelirlinin sofrasında bunun bir yansımasının olmadığı, halkın temel tüketim maddeleri üzerinde bu düşüşün kendini göstermediğini kaydeden Ekici, fiyatlarda da hiçbir değişikliğin olmadığını kaydetti.

Döviz piyasasındaki dengesizlik hala sürüyor

Üretimin ve yatırımın önündeki engellerin halen devam ettiği, sanayide dünyanın en pahalı enerjisini tükettiklerini, vergi sistemindeki adaletsizliğin devam ettiğini kaydeden Ekici, “Ne üretimde ne istihdamda artış olmadı. Bin bir çeşit vergi toplanıyor. Maliyetleri artıran en önemli unsur enerji, halen en pahalı şekilde tahsil ediliyor. Döviz piyasasındaki dengesizlik hala sürüyor. 1.600.000 TL’den, 1 milyon seviyesinde seyrediyor. Dövizdeki düşüş aslında iyi, buna karşı değiliz, fakat bu seviyenin korunacağından endişelerimiz var çünkü yarın 1.700.000 TL olmayacağına kimse garanti veremiyor” şeklinde konuştu.

Akif Ekici, tüm bu zorluklara ve sıkıntılara rağmen Gaziantepli sanayicinin yatırım yapmaya ve üretmeye devam ettiğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *