ANASAYFA arrow right Ekonomi

Enflasyonda endişeler yükselirken, dolar 17 TL sınırına dayandı

Enflasyonda endişeler yükselirken, dolar 17 TL sınırına dayandı
YAYINLAMA: 05 Temmuz 2022 / 19.10
GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2022 / 19.10
BDDK'nın geçen hafta aldığı kararla düşen dolar, güne yatay seyirle başlamasının ardından yönünü 17 TL sınırına doğru çevirdi. Euro ise 17,59 TL seviyesinde dalgalanıyor.

Türk Lirası dolar karşısında yılın ilk yarısını yüzde 21 değer kaybı ile tamamladı. Değer kayıpları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı ile geçen hafta başındaki toparlanma sayesinde sınırlandı.

Dolar kuru güne yatay seyirle başlamasının ardından yönünü 17 sınırına doğru çevirdi. BBDK'nın şirketlere yönelik ticari kredi sınırlaması kararının ardından gerileyen dolar, 16,95 liradan işlem görüyor. Dolar güne 16,84 liradan başlamıştı. Euro ise 17,59 liradan dalgalanıyor.

Hazine, bugün beş yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvillerin yeniden ihraçlarını gerçekleştirecek. Bugün ayrıca 10 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışı da yapılacak. Hazine bu üç borçlanma ile temmuz ayı borçlanma programını bugün tamamlayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yabancı para mevduat hesapları karşılığı tahvil tutma zorunluluğu ve teminat sisteminde sabit kuponlu tahvilleri pozitif ayrıştıracak adımları Hazine'nin borçlanma maliyetlerini belirgin aşağı çeken en önemli etken konumunda.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri yüzde 27'li seviyelerden bu kararlarla yüzde 20'nin altına kadar geriledi. Aynı zamanda bu kararlar bankaların değişken ve TÜFE'ye endeksli tahvil ile Hazine'yi fonlama tercihlerini de değiştirdi.

Hazine dün düzenlediği 10 yıllık sabit kuponlu gösterge tahvilin yeniden ihracında 15,68 milyar TL borçlanmaya gitti. Değişken faizli altı yıllık tahvilde ise borçlanma miktarı 3,75 milyar TL'de kaldı.

Bugün de benzer şekilde beş yıllık tahvile yoğun ilgi bekleniyor. Öte yandan TCMB'nin haziran ayı, reel efektif döviz kuru verisi de takip edilecek.

Küresel piyasalarda ise ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin ithalatına uygulanan vergileri hafifletmeyi düşündüğü haberi ile Çin hizmet sektörünün hızlandığını gösteren veriler, yatırımcı iştahını artırdı.

Yüksek enerji ithalatı kaynaklı cari açığa rağmen Türkiye'nin TL'de negatif reel faize dayalı ekonomi politikalarının yarattığı endişeler devam ediyor. Piyasalar hükümetin döviz arz ve talebi üzerinde etkili politika adımlarını izlenmeye devam ediyor.

JPMorgan, enflasyona neden olan faktörlerin değişmediğini ve fiyat dinamiklerinin kötüleşmeye devam ettiğini belirterek, 2022 sonu enflasyon tahminini yüzde 49,5’ten yüzde 63,1'e yükseltti.

TCMB'nin politika faizini yüzde 80'e yaklaşan enflasyona rağmen yüzde 14'te tutuyor olması, yani TL'nin son derece yüksek negatif getirisi dövize talebi artırıyor.

Ekonomi yönetimi düzenleme değişiklikleri ile dövize talebi azaltmaya, TL'ye olan talebi artırmayı amaçlayan önlemler alıyor. Son olarak BDDK şirketleri nakit döviz tutmaktan caydırmayı amaçlayan adımlar attı. Dolar/TL bu adım ile 17,5'ten 17 altına gerildikten sonra nispeten daha sakin bir seyir izledi.

İki hafta önce 17,5425 ile 20 Aralık'tan bu yana yeni zirveyi gören dolar/TL, geçen hafta BDDK kararı ile 16,03'e kadar geriledikten sonra yeniden Haziran'ın ilk haftasında işlem gördüğü seviyelere yükseldi.

Türkiye'nin beş yıllık CDS'i ise dün günü 830/845 seviyesinden tamamlamıştı.

Piyasalarda asgari ücret artışının 500-600 baz puan civarında hesaplanan enflasyonda yükseltici etkisi de izlenirken Hazine asgari ücret kaynaklı vergi muafiyetlerinin bu yıl 90,6 milyar TL'ye yükseleceğini belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *