ANASAYFA arrow right Ekonomi

Enflasyon, vatandaşın cebindeki paradır

Enflasyon, vatandaşın cebindeki paradır
YAYINLAMA: 07 Haziran 2021 / 21.05
GÜNCELLEME: 07 Haziran 2021 / 21.12
Gerçek enflasyonun yüzde 35’in üzerinde olduğunu açıklayan Belediye-İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, “Gerçek enflasyon vatandaşın cebindeki paradır. Şu anda alınan maaşlar sadece kira, elektrik ve su faturası ve zorunlu alınması gereken temel ihtiyaçları karşılıyor” dedi.

Enflasyondan en fazla asgari ücretlilerin etkilendiğini vurgulayan Gökalp, “Tüm ürünlerin fiyatı 3-4 katına çıktı, ama alınan ücretlerde herhangi bir artış yok. Domatesin kilosu 2 liradan 5 liraya çıkmışsa insanların cebinden 3 lira, 70 liraya aldığı et 100 lira olmuşsa cebinden 30 lira daha eksilmiş demektir. Çalışanlar evine gramla et alıyor” dedi.

TÜİK’in açıkladığı rakamlar gerçeği yansıtmıyor

Türkiye İstatistik Kurumu Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Mayıs ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 0,89, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,59 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,13 artış gerçekleşti.

Rakamların sadece kâğıt üzerinde düştüğünü, gerçekten enflasyonun daha yüksek olduğunu söyleyen Gökalp, “Emeğiyle çalışan insanların alım gücünün düştüğünü, insanların faturalarını ödeyemediğini, evine, çocuğuna mevsimsel meyve alamadığını görüyor ve şahit oluyoruz. TÜİK’in yıllardan beri açıklandığı rakamlar alım gücümüzle örtüşmüyor. Yani manava gidil gidildiğinde 100 liradan aşağı çıkılmazken, marketten aldığınız zorunlu ürünler bile 200-300 lirayı bulabiliyor. Dolayısıyla TÜİK’in açıkladığı rakamlar gerçeği yansıtmıyor” değerlendirmesinde bulundu.  

Başkan Gökalp, pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği ile geçinmek zorunda kalan işçilerin olduğunu hatırlatırken, “Patronlar bunu fırsata çevirerek İŞKUR’un vermiş olduğu ücreti ödeyerek işçileri çok çalıştırıp ekonomik anlamda daha da zor duruma soktu. Gerçek enflasyonun yüzde 35’ün üzerinde olduğunu düşünüyorum. Dövizin yükselmesi, üretimin yeterli olmaması, enflasyonu artırıyor. Çiftçi soğan ekiyor para etmiyor. Çiftçinin elinde para etmeyen bir ürünü markete gittiğinizde 3-4 liraya alıyorsunuz” tespitini yaptı.

Devletin planlı tarım politikası yürütmesi gerekiyor

Belediye İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ücretsiz izinler, vergi kesintileri ve kısa çalışma ödeneği gibi çalışma hayatını geriye götüren birçok olumsuzluk var. Böylesi bir ortamda hiç kimse geleceğini göremiyor. Enflasyonu düşürmek için devletin kesinlikle birçok alanda özellikle tarımda planlama yapması lazım. İnsanların ürettiği ürünler bir yıl para etmeyince diğer yıl kimse ekmiyor. Dolaysıyla o ürün diğer yıl çok fahiş fiyatta satılıyor. Bu da herkesi etkiliyor. Devletin planlı tarım politikası yürütmesi gerekiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *