ANASAYFA arrow right Güncel

‘Enflasyon, ekonominin baş belası’

‘Enflasyon, ekonominin baş belası’
YAYINLAMA: 07 Ağustos 2022 / 21.15
GÜNCELLEME: 07 Ağustos 2022 / 21.18
Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayı enflasyon rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. TÜİK’e göre temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 2,37 artışla yıllık bazda yüzde 79,6 oldu.

Enflasyonun yükselmesiyle ücretler eriyor ve alım gücü düşüyor

Enflasyonun yükselmesiyle ücretlerin eridiğini ve alım gücünün düştüğü tespitini yapan Türk İş Gaziantep İl temsilcisi Mehmet Akif Sarıca,

‘Enflasyon ekonominin baş belası’ ifadelerini kullandı. Sarıca, “Enflasyonun düşürülmesi için üretim olmalı ve stokçuluğun önüne geçilmeli, keyfi fiyat uygulamaları takip edilerek çok ciddi yaptırımlar uygulanmalı” dedi.

Sarıca, “Enflasyonu mevsimsel iklim şartları ve küresel gelişmeler gibi tetikleyen unsurlar olur, ancak yaz mevsiminde olunmasına rağmen sebze ve meyve fiyatlarında belirgin bir düşüş olmadığını görüyoruz. Bunun nedeni ise tarımsal girdilerin yüksek olması. Girdi maliyetlerinin yüksek olması fiyatların düşmesini engelliyor. Son günlerde akaryakıt fiyatlar az da olsa düştü, eğer düşüş devam ederse bu sebze ve meyveye yansıyacak” ifadelerine yer verdi.

Enflasyonu düşürecek ekonomik tedbirlerin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Sarıca, enflasyonun artmasından en fazla sabit gelirlilerin etkilendiğini kaydetti. “Ücretlerini güncelleme şansı olmayan asgari ücretliler, memurlar, emekliler enflasyondan en çok etkilenen kesim ve bu kesimlerin alım güçleri düşüyor. Enflasyon böyle yükselmeye devam ettiği sürece asgari ücrete yapılan iyileştirmenin de bir iki ay içerisinde eriğini görmüş olacağız. Yani enflasyon dizginlenmeden ücretlerinde artmasının bir anlamı yok. Bir kısır döngü içerisinde fiyatlar artıyor, ücret artırılıyor ama her defasında gelen zamlar ücret artışlarının bir adım önünde” şeklinde konuşma yaptı. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *