ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enflasyon düşüşü gerçekçi değil

Enflasyon düşüşü gerçekçi değil
YAYINLAMA: 14 Mart 2023 / 18.55
GÜNCELLEME: 14 Mart 2023 / 18.55
İşsiz sayısı 15 milyona yaklaşıp, aç insan sayısı sürekli artarken, iktidarın iftar çadırlarında halka sadaka dağıtmasının siyasi ahlak ve vicdanla bağdaşmadığı vurgulandı.

İstihdam ve işsizlik sorunu çözülemedi

OSB eski Başkanı CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Akif Ekici, hükümet tek başına iktidara geldiğinde piyasalara verdiği güveni olumlu bulduklarını, ancak istihdam ve işsizliği önleme konusunda ciddi bir çalışma bulunmadığını söyledi.

Halkı aç bırakıp, bir kap yemeğe muhtaç ediyorlar

Acil Eylem Planları kapsamındaki hiçbir sorun çözümlenmediğini, insanların aç, perişan ve işsiz olduğunu vurgularken, “Son rakamlara göre, işsiz sayısı bir yılda 10 milyondan, 15 milyona yükseldi. Hükümetin istihdam ve üretimin önünü açıp, işsiz sayısını azaltmak yerine iftar çadırları kurarak insanları kendine mahkum etmeye çalışıyor. Hükümetlerin görevi, halkın geçim standartlarını yükseltmek, iş imkanı yaratıp insanları aç bırakmamanın alternatif çözümlerini üretmektir. Oysa bunlar siyasi geleceklerini garantiye almak için insanları aç bırakıp, bir kap yemekle sürekli yanlarında tutmak istiyor. Bunu da aleni olarak yapabiliyorlar, bu hoş değil. Yardımlar gizli yapılmalı, kişileri rencide eden, onurunu kıran yardım, yardım değildir. Halkı aç bırakmaya hakları yoktur” şeklinde konuştu.

Enflasyondaki düşüş gerçekçi değil

Ekici, enflasyonun düştüğünün iddia edildiğini, ancak çarşıda, pazarda, alış verişlere bu düşüşün yansımadığını kaydederken, “Kağıt üzerinde enflasyonu düşürüyorlar. Ama ne halkın alım gücünde bir artış var, ne de çarşıda pazarda temel tüketim maddelerinin fiyatlarında bir düşüş var. Peki enflasyon nasıl düşüyor? Biz bu düşüşü gerçekçi bulmuyoruz. Eğer gerçek enflasyon hesaplaması yapılacaksa dinamik bir piyasada yani çarşıda, pazarda temel tüketim maddeleri dikkate alınmalı. Sabit ücretlinin ve dar gelirlinin bütçesine yansımayan enflasyon düşüşü gerçekçi değildir” dedi.

Üretimin önünde büyük engeller var

2002 Eylül ayında dolar bir milyon 368 bin lirayken, 2003 Eylül ayında bil milyon 365 bin liradan seyrettiğini, geçen bir yıl içerisinde dolarda değişiklik olmazken, dolara endeksli yapılan zamlarda ise düşüş olmadığını belirten Ekici, “Son bir yılda dolar aynı kalırken, akaryakıta yüzde 56, enerji yüzde 37 oranında artmıştır. Madem dolara endeksli olarak zam yapılıyor, aynı oranda da neden indirim yapılmadı? Halen üretimin önünde büyük engeller var. Avrupa’nın en pahalı enerjisini tüketiyoruz. Üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle sanayicinin uluslararası pazarda rekabet etme şansını yok ediyor” diye konuştu.

Paradan sıfır atmak çözüm değil

Çift haneli enflasyonun yaşandığı ülkemizde, paradan sıfır atmanın bir şey ifade etmeyeceğini de vurgulayan Ekici, sıfır atılmasının şekilsel olarak olumlu olacağını, ancak piyasalara olumlu yansımayacağı için bir süre sonra mevcut enflasyon nedeniyle sıfırların tekrar geleceğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *