ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enflasyon düştü söylemleri geçersiz

Enflasyon düştü söylemleri geçersiz
YAYINLAMA: 29 Mart 2021 / 13.01
GÜNCELLEME: 29 Mart 2021 / 13.01
Tüketimin tırpanlandığı, aç ve işsiz sayısının giderek arttığı, üretimin düştüğü bir ortamda enflasyonun düştüğü söylemlerinin gerçekçi olmadığını ifade eden iş dünyası başta enerji olmak üzere, LPG ve akaryakıta ayda 2-3 kez zam yapılmasının enflasyonun düşmediğine, istihdamı ve üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

İnsanların aç bırakıldığı, tüketiminin tırpanlandığı, kemer sıkma politikasının uygulandığı bir ülkede enflasyonun düştüğünü söylemenin mümkün olmadığını söyleyen OSB Başkanı Akif Ekici, Türkiye'de kayıt dışı ekonominin yüzde 57-60’lara vardığına dikkat çekti.

Ekici, “Tarım politikaları doğru dürüst çalışmıyorsa, turizmde yeterli değilse, bu ülkede neyi üreterek 250 milyar dolarlık borcu ödeyeceğiz? 250 Milyar dolarlık borcu ödemediğimiz taktirde, enflasyonun düşme şansı da yoktur. AB’ye girme mücadelesi verdiğimiz bir ortamda, enflasyonun düşürülmesi çok önemlidir. Ama enflasyonun düşmesi için üretim gerekir. Ülkemizdeki insanların tüketimlerinden kısılarak, onlara kemer sıkma politikaları ile enflasyon düşürülmeye çalışılırsa, bununla hiçbir yere varma şansı yoktur” dedi.

Türkiye’nin 250 milyar dolar borç batağına girdiğini, bu bataktan tek kurtuluş yolunun da üretimi artırmak olduğunu söyleyen Ekici, “Üretimin önündeki en büyük engellerden biri enerji fiyatlarındaki yüksekliktir. Enerjinin kilovatını 8.5 sente satın almaktayız. Rekabet yaptığımız ülkelerde ise enerji fiyatları 3.5-4 sent. Ülkemizde oturmamış bir mali sistem var. Vergi sisteminde tamamen adaletsizlik var. Tabana yayılmayan bir vergi sistemi, kayıtlı olanlar için tamamen cehennem, kayıtsızlar için ise cennet olan bir ülkede yaşamaktayız” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *