ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enerjinin en pahalısı bizde

Enerjinin en pahalısı bizde
YAYINLAMA: 27 Eylül 2020 / 17.17
GÜNCELLEME: 28 Eylül 2020 / 16.15
Çeşitli kurum ve kuruluşlar Türkiye’deki enerji fiyatlarının yüksekliğinden yakınırken, EMO Şube Başkanı Erol Karabay, Türkiye’de elektrik enerjisinin dünya piyasasının 4 katma satıldığını, dünyada 2 çent olan elektriğin bizde 8 çent olduğunu bildirdi.

OSB Başkanı Akif Ekici de akaryakıt ve enerjiye enflasyonun iki katı zam yapılmasının devlet anlayışı ile bağdaşmadığını, yüksek oranda zamların rekabet gücünü ve üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erol Karabay, işletme maliyeti dahil dünya piyasasında 1 kilowat elektrik enerjisinin satış fiyatının ortalama 2 çent olduğunu belirterek, "Enerjiye dünya piyasalarının 4 katı ücret ödüyoruz" dedi. Özellikle, son yıllarda gerek sanayicilerin, gerekse vatandaşların elektrik fiyatlarına tepki gösterdiğini anımsatan Karabay, "Elektrik fiyatına tepki gösterenler çok haklı. Rakamlar ortada. Elektriğe dünya piyasalarının çok üzerinde ücret ödemenin hiçbir mantığı ve haklı yanı yok. Üstelik, fiyat artışının devam edeceği de ortada" diye konuştu.

Türkiye'de üretilen elektriğin yüzde 25'inin kayıp ve kaçağa gittiğini kaydeden Karabay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kayıp ve kaçağın fazla olması elektrik fiyatlarına yansıtılıyor ve dürüst vatandaş bunu cebinden karşılıyor. Özelleştirme çabalan enerji sektörünü içinden çıkılmaz noktaya getirdi. Üretimde, dağıtımda ve pazarlamada sıkıntılara kalıcı çözümler bulunamadı. Türkiye'nin elektrik enerjisinde sıkıntısı var. Çok ciddi bir krizle karşı karşıya bulunuyoruz. Özellikle sanayi tesislerinin düşük kapasite ile çalışması sorununun ne boyutlarda olduğunun ortaya çıkmasına engel oluyor. Bakım ve onarım çalışmaları zamanında yapılamıyor. Yatırımlar yetersiz, denetimde istenilen düzeye ulaşılamıyor. Planlama ve koordine eksikliği yanında yönetimde de ciddi sıkıntılar var."

Karabay, Sorunun köklü çözüme kavuşturulması için üretim, dağıtım ve pazarlamanın tek elden yapılması ve iyi koordine edilmesi gerektiğini söyledi.

Karabay, 'Bunun gerçekleşmesi de ancak, yeni oluşturulacak bilimsel bir konsey tarafından mümkün olabilir. Enerjiyi bir rant sektörüne dönüştüren özelleştirme anlayışı ile başarıya ulaşabilmek mümkün değil. Tüketicilerin haklarını korumak için çalışan dernekler elektrik ve su fiyatlarına karşı ortak tepki ortaya koydukları takdirde, soruna kalıcı çözüm bulunacağına inanıyorum” dedi.

Geçtiğimiz yıl enflasyon yüzde 78 oranında gerçekleşirken, akaryakıta yüzde 119, enerjiye ise yüzde 123 oranında zam yapılmasının doğru olmadığını söyleyen Ekici, “Enerji ve akaryakıtta haksız bir fiyat artışı var, bunun durdurulması şart. Elektrik ve akaryakıt fiyatıyla ilgili bir düzenleme şart. Bu bir zemine oturtulmalı. Böyle her gün zamla ne üretim yapılır, ne istihdam yaratılır. Enflasyonun iki katı zam yapılıyor. Bu zamlar üretimi baltalıyor. Sanayici olarak bundan son derece rahatsızız. Pahalı enerji ile kim iş yapabilir? Sanayicinin dünya piyasalarında rekabet şansı azaltılıyor, hatta yok ediyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *