ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enerjide maliyeti düşürdüler

Enerjide maliyeti düşürdüler
YAYINLAMA: 15 Aralık 2020 / 13.52
GÜNCELLEME: 15 Aralık 2020 / 13.52

17 Nisan 2002 tarihleri arasında İstanbul-Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen 10. İNEPO (Ulusal Çevre Proje ve Olimpiyat) yarışmasında Özel Sunguroğlu Liseleri öğrencilerinden Murat Eruslu ve Mehmet Aksürmeli adlı öğrencilerin hazırladığı “Güneş pilleri ve foto elektrolizin veriminin artırılması” adlı proje Türkiye’yi ABD’de temsil edecek. Yarışmaya 48 ülkeden bin 200 öğrenci katılıyor.

Yarışmaya gönderilen 85 proje arasından Türkiye’yi temsilen Eruslu ve Aksurmeli, ABD’nin Louisville eyaletinin Kentucky kentinde düzenlenecek Intel- ISEF’de (Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı) projelerini sergileyecekler. Bilgisayar firması INTEL’in sponsorluğunu üstlendiği fuara 48 ülkeden 15 ayrı dalda bin 200 öğrenci katılacak.

Enerjideki maliyeti düşürdüler Öğrenciler geliştirdikleri projeyi anlatırken, “Temiz enerji kaynağı güneş pillerinin ve foto elektrolizin verimini artırmayı başardık. Yapılan bu çalışmada geleceğin yakıtı olarak düşünülen hidrojeni foto elektroliz yöntemi ile daha verimli bir şekilde elde ederek, hidrojenin üretim maliyetini düşürdük. Ayrıca daha yaygın bir şekilde kullanılabilecek foto elektroliz düzeneğinin prototipini yaptık” dedi.

Türkiye’nin güneş ışığından günlük ortalama 6 saat yararlandığını ifade eden öğrencilerden Murat Eruslu, “Bölgemizde güneş ışığından yararlanma oranı günlük 8 saattir. Bizim projemiz bir jeneratör gibi işleyecek” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *