ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enerji ve vergi, dünya ortalamasının üzerinde

Enerji ve vergi, dünya ortalamasının üzerinde
YAYINLAMA: 12 Kasım 2020 / 12.48
GÜNCELLEME: 12 Kasım 2020 / 12.48
Sosyal Güvenlik Reformu Yasası’nın zordaki pek çok firmanın kapışına kilit vurmasına yol açacağını belirten MÜSIAD Başkanı Mehmet Erdoğan, bu yasanın ne işçiye ne de işverene yaramayacağını ifade etti.

Erdoğan, Çalışma Bakanlığı’nın prim gelirlerindeki azalmayı telafi ekmek amacıyla böyle bir uygulamaya gittiğini belirterek, “Bu uygulamadan tam tersi bir sonuç çıkabilir. Bir milyonun üzerindeki çalışanın işsiz kaldığı son bir yılda SSK sırf bu nedenle yıllık bir katrilyon liralık prim kaybı yaşamakta ve bu kaybını da mevcut çalışanlar üzerinden kapatmaya çalışmaktadır. Bu düzenleme prim oranının daha da azalmasına neden olacaktır” dedi.

Ülkedeki enerji fiyattan, vergi, finansman maliyetinin dünya ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin artık çok geri olan ülkelerle bile rekabet edemez hale geldiğini kaydetti. Erdoğan, yeni uygulamayla ücret üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik kesintileri toplamının ücret toplamının yüzde 50’sine yaklaşmakta olduğunu ve bu yekûn tamamının fiilen işveren üzerinde yük olarak kalacağını belirtti.

Yılbaşından itibaren asgari ücrette ve buna bağlı olarak ücret üzerindeki mali yüklerdeki artışın işletmelerin mali yapılarını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Erdoğan, ayakta katabilmek için kar marjını minimum seviyeye çeken üretim sektörünün küçük boyutlu ek mali yüklerden dahi kolayca etkilenebileceğini ifade etti. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kararın son derece sağlıksız bir karar olduğu ortada. Tarihin en büyük durgunluğunun yaşandığı, uluslararası piyasalarda ihracatçıların rekabet avantajlarını kaybettiği bir ortamda SSK prim oranlarının artırılması ekonomiyi durgunluk döngüsüne hapsetmek demektir. Bu zorda olan pek çok şirketin mali yapısını daha da zora sokacak ve pek çok işletmenin kapanmasına sebep olacaktır” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *