ANASAYFA arrow right Röportaj

Enerji politikalarımızda, stratejik vizyon ve planlama eksikliği var

Enerji politikalarımızda, stratejik vizyon ve planlama eksikliği var
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.24
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.24
Türkiye’nin güneş enerjisinden yeteri kadar yararlanamadığına dikkat
Türkiye’nin güneş enerjisinden yeteri kadar yararlanamadığına dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı
İslim Arıkan, “Artık, yenilenebilir enerji Birleşmiş Milletler’in ve Avrupa Birliği’nin kararları içinde yer almaktadır… Avrupa’nın birçok ülkesi yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefliyor… Ülke olarak Kyoto protokolünde imzamız var, Türkiye bu protokol doğrultusunda elinden geleni yapmaya çalışmaktadır” dedi


Türkiye’nin enerji politikalarında “Stratejik vizyon ve planlama eksikliği” olduğuna dikkat çeken EMO Başkanı İslim Arıkan, “Enerji politikası ve geleceğe yönelik stratejiler, planlamalar ulusal güvenlik seviyesinde tutulmalıdır. Enerji faturalarının düşürülmesine ilişkin, enerji tasarrufu ve enerji verimliliği çalışmaları 2007 yılından itibaren başlamasına rağmen istenilen sonuca ulaşılamamıştır. Enerji verimliliği çalışmaları salt enerji tüketim faturalarındaki düşüş ile değil, rekabet koşullarını iyileştirebilecek tüm faaliyetlerle birlikte kapsamlı olarak ele alınmalıdır” diye konuştu..
İslim Arıkan, geçtiğimiz haftasonu Gaziantep!te düzenlenen enerji forumu sonrasında Sabah’ın sorularını yanıtladı:

-Enerji konferansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Enerji Forumumuzu 2 yılda bir gerçekleştiriyoruz, Güneydoğu Enerji Forumu’nda sektörün uzmanlarını ilimizde buluşturduk. Yoğun bir katılım ile yenilenebilir enerjiye ve enerji verimliliğine dikkat çektik ve hedef belirledik. Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki hedeflerin arttırılması gerekliliğini vurguladık...

-Sonuçları açısından yararları neler oldu?
-Avrupa ve dünyanın birçok gelişmiş ülkesi yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi planlarken, bizimde bu tür planlamaların gerisinde kalmamamız gerekliliğini vurguladığımız Forumda, ilimizin sanayi şehri olması ve Türkiye payındaki tüketimi düşünüldüğünde, İlimiz tüketimine eşdeğer tüketimin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması çağrısını yaptık, sanayicilerimize, yatırımcılarımıza seslendik… Çünkü bölgemiz bu imkana sahiptir. Almanya 2050 için enerjisinin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlıyor. Biz de bu çağrımızı Gaziantep için yaptık, 2050 için tükettiği enerji payını yenilenebilir enerji yatırımı ile karşılasın çağrısında bulunduk.
Nükleer Uzmanı Prof. Dr. Tolga Yarman, Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanlarından, İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Planlama ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil bilgilerini paylaştılar.

Dünyadaki elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 20’sini aydınlatmalar, yaklaşık yüzde 25’ini pompalar oluşturuyor. Sektörün ileri gelenleri sunumlarını, enerji verimliliği çalışmalarını anlattılar...İlimizdeki kojenerasyon santralleri ve verimlilikleri irdelendi… Meslektaşlarımızın, yatırımcıların, sektörün vizyonuna katkı sağlandı
Tasarruf ile verimlilik arasındaki fark vurgulandı….İki lambadan birini söndürmek tasarruf, aynı aydınlatmayı sağlayan, daha az enerji tüketen teknolojik lambaların kullanılması verimliliktir! Vurgusunu yaptık, vurgulanmasını istedik…

-Elektrik Mühendisler Odası’nda başka kadın başkan var mı?
-14 Şubeden biriyiz. 3 şubenin başkanları kadın. Gaziantep şubemizin bugün itibarı ile bin 381 üyesi bulunuyor. 115 kadın üyesi bulunan bir meslek odasının başkanı olmak gurur verici… Kadın erkek ayırımına takılmadan ülkemizin kalkınması için çalışıyoruz. Artık pozitif ayrımcılığı bir kenara bırakmalıyız, adalet üzerine kurulu sistemde zaten taşlar yerine oturacaktır.

-Türkiye’nin enerji politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Stratejik vizyon ve planlama eksikliği var maalesef. Enerji politikası ve geleceğe yönelik stratejiler, planlamalar ulusal güvenlik seviyesinde tutulmalıdır… Enerji faturalarının düşürülmesine ilişkin, enerji tasarrufu ve enerji verimliliği çalışmaları 2007 yılından itibaren başlamasına rağmen istenilen sonuca ulaşılamamıştır. Enerji verimliliği çalışmaları salt enerji tüketim faturalarındaki düşüş ile değil, rekabet koşullarını iyileştirebilecek tüm faaliyetlerle birlikte kapsamlı olarak ele alınmalıdır..
Sanayide verilen teşviklerin enerji konusunda artı teşviklerle desteklenmesi, ARGE, inovasyon çalışmalarına desteklerin artması enerji politikalarını hayata geçirmemizde etkili olacaktır.
Enerji verimli binaların uygulanması için çalışmalar ve denetimler devam etmelidir. Binaların mimarisi, tasarımı güneşe göre yapılmalıdır, mevzuatlarda yer almalıdır.

-Güneş ve rüzgar enerjisinden yeteri kadar yaralanabiliyor muyuz?
-Maalesef henüz faydalanamıyoruz.
31 Ekim 2015 sonu itibarı ile Türkiye’de Elektrik Enerjisi kurulu gücü 72.455 MW’tır. Kurulu gücün yüzde 5,9’ u, 4280 MW’ı rüzgar santralleri, yüzde 0,3 ile 203 MW güneş santralleridir. 2015’de izin verilecek GES projelerinin toplamı 600 MW’dır.
Rüzgarda gelişim olmasına rağmen, değerlendirmeyi bekleyen rüzgar ve güneşin toplamdaki payları çok düşüktür.

Artık, yenilenebilir enerji Birleşmiş Milletler’in ve Avrupa Birliği’nin kararları içinde yer almaktadır… Avrupa’nın birçok ülkesi yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefliyor… Ülke olarak Kyoto protokolünde imzamız var, Türkiye bu protokol doğrultusunda elinden geleni yapmaya çalışmaktadır. Diğer taraftan, ABD’nin projede imzası olmamasına rağmen, yenilenebilir enerji konusunda ve verimliliğe ilişkin çalışmalar yapmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi için, Ülkemiz hedeflerinin revize edilerek artmasını istiyoruz, bekliyoruz.
-Neden bu enerji türlerine yönelemiyoruz?
-Bunun en büyük etkisi nükleer, petrol, doğalgaz ve kömür lobisidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarında, bağımlı olmuyorsunuz. Kaynak bedava...
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *