ANASAYFA arrow right Ekonomi

Enerji maliyetleri, çiftçinin en büyük sorunu haline geldi

Enerji maliyetleri, çiftçinin en büyük sorunu haline geldi
YAYINLAMA: 05 Haziran 2020 / 21.36
GÜNCELLEME: 05 Haziran 2020 / 22.14
Gaziantep’te arpa ve kırmızı mercimek hasadı başlarken, önümüzdeki hafta ise buğday hasadına başlanacak

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, yüksek bir hububat rekoltesi beklediklerini ifade ederken, enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dert yandı. “Şahinbey’deki çiftçilerin yüzde 25’i sulu tarım yapabilme imkanı varken, enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı sondajları çalıştırmıyorlar. 40 beygirlik bir dalgıcı çalıştırdığından günlük elektrik faturası 720 liradır. Çiftçi ne kazanıyorsa günlük bu kadar elektrik ödesin” dedi.

Çiftçilerimiz hasattan memnun

Arpa ve kırmızı mercimek hasadının başladığını belirten Çolak, yağışların iyi olması nedeniyle hububat rekoltesinin geçen yıllara oranla yüksek olduğunun altını çizdi. “Arpa ve kırmızı mercimekten sonda önümüzdeki hafta buğday hasadına başlanacak. Yaptığımız çalışmalar ve istişareler doğrultusunda dekara 400 ile 600 kilogram arasında arpa alıyoruz. Çiftçilerimiz hasattan memnun” şeklinde konuştu.

Taban fiyatlarının erken açıklanması çok iyi oldu

Hububat fiyatlarında geçen yıllara göre yüzde 20 civarında artış yaşandığını anlatan Başkan Çolak, “Taban fiyatlarının erken açıklanması çok iyi oldu. Çünkü önceki yıllarda hasat bittikten sonra fiyatlar açıklanırdı, Toprak Mahsulleri Ofisi ondan sonra alım yapmaya başlıyordu. Dolayısıyla böyle bir ortamda çiftçi hububatını bekletme şansı olmadığından tüccara ucuza satıyordu. Ancak fiyatlar bu sene erken açıklandığından çiftçi tüccara mahkum değil, satabileceği alternatif yerler var” ifadelerini kullandı.

Enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı sondajları çalıştırmıyorlar

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Ramazan Bayram’ında meydana gelen dolunun fazla zararının olmadığını ancak yüzde 10 verim kaybı yaşanabileceğine dikkat çekti. “Bu sene fıstık rekoltesinde rekor kıracağımızı umut ediyoruz. Çünkü bu sene fıstık mahsulümüz çok iyi” ifadelerini kullandı, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Şahinbey’de 55 bin hektar tarım arazisi var ama bir tane bile barajımız yoktur. Şahinbey’deki çiftçilerin yüzde 25’i sulu tarım yapabilme imkanı varken, enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı sondajları çalıştırmıyorlar. 40 beygirlik bir dalgıcı çalıştırdığından günlük elektrik faturası 720 liradır. Çiftçi ne kazanıyorsa günlük bu kadar elektrik ödesin. Çiftçilerimiz yılda 2 defa hasat yaparken, elektrik faturası aylık geliyor. Bir ay ödemediği zaman elektriği kesiliyor, aboneliği iptal ediliyor. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor.”

Devlet fazla elektriği alabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na çağrı yapan Çolak, “Gaziantep güneşli bir bölgede yer alıyor. Enerji maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle birçok çiftçi güneş enerji paneli taktırıyor. Bu bir milli servettir. Dolayısıyla elektrik üreten bir paneli işletmek gerekiyor. Devletimiz güneş panelleri  aracığıyla üretilen elektriğin fazlasını satın alabilir” şeklinde ifadeler kullandı. Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *